str. 69

Sturm (Jan Sturmius), kol. 1691 Mates Kotek (též Koutek) a Kašpar, písař sklené huti na Fryšavě, který je asi totožným s Kašparem Grossmaierem, písařem hutským, r. 1701 se vyskytujícím. Roku 1692 je zase Johannes Sturnius, písař huti sklené z Města13) a 1704 Šebestián Litomyskej, písař hutský. Najdou-li se ve vrchnostenské registratuře příslušné zápisy,14) získáme

Obr. 3.

jistě podrobné informace nejen o místním sklářství, ale i o výrobcích tohoto období.

V roce 1663 dal huť fryšavskou soudně zabaviti klášter sv. Michala v Brně pro svoji pohledávku15) za majitelem panství. Při soudním odhadu se zjistilo, že není starších účtů než

13) 1692 dne 14. září usnulo v Pánu pacholátko Joanes Laurentius, syn p. Johanese Sturniuea, písaře huti sklené z Města.
14) V době mého pobytu v'Nov. Městě byla ještě celá registratura jednak v zámku v Nov. Městě, jednak ve vrchnostenské budově ve Vříšti, ale v takovém stavu, že nedala se použiti a když jsem ji získal pro musejní archiv, neměl jsem ji kam převézti. Zásluhou nynějšího ředitele panství byla registratura urovnána, jenže, bohužel, v době válečné byla prý zvláště vříšť-ské části používáno na topení..
15) Odhadní kvaterny mor. zem. desk L, str. 3—4.