str. 71

Roku 1729 pronajata tato huť za stejných podmínek skláři Joselu Rollmaniz er ovi.19) O dalších osudech huti jsem dosud ničeho nezjistil. Jen pozemkový katastr z r. 1749 zmiňuje se při obci Fryšavě o stopách po dvou sklených hutích, které tu kdysi stávaly. Škoda, že situační mapa z r. 1741 nám je neoznačuje. Lze se jen domnívati, že jedna z nich byla někde v místech pozdějšího panského dvora a druhá poblíž pozdějšího dvora Josefov-ského.

Obr. 4.

2. Německé — Vříšť.

"Ozemí vsi Německé na Novomestskú sousedilo dříve s územím Fryšavy a je to nesporně ona sklárna Bříště či Vříště, o níž se zmiňuje Stránský i Balbin. Ke vsi Německému patřil totiž tehdy pstruhový potok Vříšť, lidově Bříšť,1) na němž stála huť.2) Ještě na situačních mapách z r. 1741 zove se tato voda od

19) Archiv velkostatku novoměstského č. 43. 1) Viz Moravské urbáře L, str. 28.
2) Tamže str. 70: týž jest dvůr a mlejn moučný a pilný při huti na Vříšti pode vsí Německým ...