str. 73

Roku 1563 je zmínka o Wolfovi sklenáři.7) Boku 1564 stalo se srovnání mezi syny neb. Marka (Tochavy) sklenáře. Boku 1580 koupil Ščepán sklenář kus místa od Mackovy s chalupou, kterýž místo bylo prve ke gruntu Ščepánovu ve Vejmyslicích. B. 1590 prodal Girkl Bleyhl grunt Matějovi, synu neb. Jirka sklenáře a 1608 prodal jej zase tento Matěj Wolf Jiříkovi malíři, který

Obr. 5.

roku 1613 prodal vodu v studýnce na louce;8) r. 1621 byl však již mrtev, neboť grunt prodává Mariána, vdova po Jírovi malíři, Lorencovi Štoloví. Boku 1595 prodán grunt Mikuláše Karlíka Martinovi sklenáři, zeti Pavelkovu, a 1633 koupil ten grun-

7) Sadím zprávy chronologicky, .protože z nich při neustálenosti příjmení nelze dobře příbuzenský poměr přesně zjistiti, ač je jinak patrný a po zjištění dalších zpráv bude jistě i určení toto možné.
8) Uvádím pro národopis zajímavý zápis doslovně: L. P. 1Ѳ13 Jiiřík malíř prodal vodu v studýnce na louce Valentovi Vališovi a to na takový způsob: že má trouby dáti položití a z té studnice vodu visti k svý chalupě a oužitku, tak aby týž Valenta, kdyby, co potřeba bylo při té vodě