str. 74

tik Krištof Paur od Martina Praisle, šelíře,9) u přítomnosti Hanzle Frydrycha, mistra vříšťskýho. Roku 1596 zemřel Jíra Peyl,10) sklenář ve Vejmyslicích, jinak Kuklíku, a zanechal vdovu, syna Jíru, kterého zamordoval Jíra Sošku z Radňovic (zůstala po něm žena Kuna, která se vdala do Daňkovic, a sirotek)11) a Maruši, kterou si vzal Valenta, syn neb. Pavla mlynáře a převzal s ní grunt, který patřil asi k druhé huti. Roku 1611 prodal jej Janovi Holubovi a pustinu po neb. Holubovi převzal 1628 Mikuláš rychtář.12) Roku 1636 nastoupil na ten kup gruntu při huti mistr Hons Frydrych a prodal jej 1644 Jakubu Šoter-líkovi, který z něj 1645 sběhl.

Rodina Frydrychu stává se důležitou v dějinách zdejšího sklářství XVII. a XVIII. st. Hanzle Frydrycha shledal jsem po prvé při dědině Německém, kdy r. 1628 přejímá grunt po neb. Vávrovi, ale 1629 prodává jej zase Ondřejovi Frydrychovi a ten r. 1636 Janu rychtářovi. Vedle Honse vyskytuje se často i Michal Frydrych, a to r. 1652 mezi svateb, svědky Lorence Purkerta je Michal Frydrych, huťař z Zebříště, 1665 Michal Frydrych ze Bříště, 1665 dostal se na grunt dědiny Kuklíku, kde je i 1668 jako soused kuklický.

Příbuzenský poměr s majiteli huti fryšavské vysvítá z tohoto zápisu: Léta 1590 ve středu po Hromnicích o soudě vyhledalo se a učtlo při přítomnosti uroz. p. Viléma Dubského z Třebo-myslic na Novém Městě a Ratibořicích, že mistrová z Fryšavy spolu, s sirotkem po neb. Matesovi, mistru fryšavským pozůstalým, má na gruntě Jíry, syna Jirkova ve Vejmyslicích,13) mimo 15 kop z závdavku prve přijatejch, 53 kopy mor.; Matějovi Valovú náleží též na tom gruntě 37 kop.

studénce, volně spraviti -i trouby zase vkládati mohl. Za takovou vodu a dovolení dal Valenta Janovi malíři hotových peněz 2 zl. a dva dni isvými koňmi dělal o své .stravě. Toto sobě vyměňují z .obojí strany: jestli by Jíra malíř chtěl mlíko v tý studni chovati i budoucí jeho, toho jim Valenta přeje, však aby se v tom čistotně chovali a překážka té vodě toku do troub nečinila. (Soud. archiv novoměstský č. 158, str. 337.)
9) Roku 1636 vzal si vdovu Krištof konvář.
10) Jistě totožný s předcházejícím Girklem Bleyhlem.
11) Soud. archiv novoměstský č. 158, str. 306: 1596 Jírovi tu náleží 17 zl. 10 gr. Toho zpamordoval Jíra Sošku z Radňovic... Po tom Jírovi zamordovaným zůstal sirotek s mateří. Máteř se vdala do Daňkovic a ten sirotek jest při ní do vůle J. M. pána. Jakož pak ten jistý vrah z Raclňovic povinen byl podle smlouvy za ten mcrd dáti témuž sirotku s mateří 20 zl., však rozdílně po rocích po 4 zl., na to jim položil 6 zl. a 14 zl. prodal otčim téhož sirotka z Daňkovic témuž vrahovi za 4 zl. bez vůle J. M. pána, čehož jest učiniti neměl. A protož již nadepsaných 17 zl. samému sirotku náležejí, nebo otčim neměl sirotčího prodávati, nežli to, co na jeho ženu přišlo. Poněvadž pak týž otčim toho sirotka připouští k nápadu mateře jeho a manželky své, vydává se jemu z nadepsané spravedlnosti, aby rovný díl byl,1,5zl. 5 gr.
12) Roboty se jemu ten rok passdrují, kromě na pěší aby chodil. Však bude povinen dvěma osobami na gruntě dobře usedlými zaručiti, že chce stavěli a dobrým hospodářem bejti.
13) Snad to byl častěji jmenovaný Jíra, bratr Švancarův; dcera jeho Dorota měla Jíru z Kladnýho.