3. Křižánky — Milovy.

Taká území vsi Křižánek na Novomestskú sousedilo s územím Fryšavy a Německého. Sklárnu tu založil asi r. 1642 Šimon Kratzer z Šenspergku, pán panství novoměstského, postaviv huť se stupníkem nákladem 150 kop mor. Prodal pak je1) 28. září 1642 s kusem lesa „od. rybníka křižánkovskýho po cestu, jak se k Český Svratce jezdí, až zase k těm rolím a loukám, co náleží chalupníkům a poddaným J. M. pána, kteří jsou u Český Svratky2) a zase až k vodě společný, která se panem hrabětem Berkou vedle téhož lesu hraničí blíž Křižánkova"3) dosavadnímu mistru své hutě na Vříšti Janu (Hanzlovi) Frydrychovi za 400 kop mor. (kopa po 70 kr. a krejcar po 6 malých penězích), náhradu stavebního nákladu (150 kop mor.) a 75 kop gruntovních peněz z Křižánek,4) celkem tedy za 625 kop, jež splácel v půlročních splátkách o sv. Jiří a sv. Václave po 25 kopách. Dříví nesměl cizím prodávali, nýbrž jen k své potřebě používati, zato vymýcenou půdu mohl libovolně proměniti v pole, louky a rybníky, nebo na ní stavětí domy.

Mistr Frydrych postavil si tu nový rozsáhlý dvůr a přikoupil k němu ještě některé selské grunty, brzy však zemřel.5) Dne 26. listopadu 1648 zapisuje se totiž již tento celý majetek vdově Zuzaně v odhadní ceně 1800 zl. mor. Vedle vdovy zůstali po něm tři syni: Vilím, Jan a Franci a čtyry dcery: Maryna, Dorota, Zuzana a Judita, kteří se o pozůstalost dělili. Jaký tu byl blahobyt, patrno z toho, že jen dobytka zůstalo: 6 koní, 108 dojných krav, 11 volů tříletých, 17 dvouletých, 14 ročních, krávy jalový dvouletý 4 a roční 4. Důležitější položky v pozůstalosti pro dějiny sklářství jsou: dluhy za krosnáři za sklo 119 zl. r. a za popeláři 60 zl. r.; výrobky tedy odebírali a rozprodávali krosnáři. Mezi nářadím je vůz s potřebami na vození šejtů a kovaná kára na vození šneků. Pozůstalost se projednávala u přítomnosti bratra nebožtíkova, Michala Frydrycha.6)

Vdova však nedržela statek ani rok,7) neboť již 9. července 1649 jej přenechává ve stejné ceně nejstaršímu synu Vilímovi, který jjřejímá všechny výplaty i výměnek pro matku. Z přikoupených pozemků ovšem vrchnost utvořila opět staré grunty a odevzdala je drobným hospodářům.8) Také Vilím neměl asi huť

1) Listinář S. A. III., str. 170
2) Pozdější Moravská Svratka.
3) Mylná je domněnka K. V. Adámka (Sborník okr. hlineckého, str. 57), že huť byla při dvoře v Čes. Křižánkách a že před koncem XVII. věku zanikla, protože se v popisu panství rychnburského z r. 1698 nenachází.
4) Byla to náhrada platů, které dosud platili vrchnosti poddaní této vsi, tedy prostě pronájem celé vsi.
5) Listinář S. A. lil., str. 171, kde je podrobnější rozdělení pozůstalosti.
6) Srov. zprávy u Německého. 7) Listinář S. A. III., str. 173.
8) Na př. 1654 grunt po mistrovi Janovi Frydrychovi na vrchnost připadlý prodán Markovi Ivirchnerovi; 1653 poznamenáno, že Jan Frydrych tento grunt od Matouše Mřenka skoupil a synové prodali ho Melcharu