str. 77

dlouho, neboť již roku 1652 při svatbě Lorence Purkerta s Annou, dcerou neb. Valenty, kuchaře Frant. Maxim. Kratzera z Šens-pergku, nacházíme mezi přáteli ženichovými druhého syna: Jana Frydrycha, jako mistra sklených hutí křižánkovských,9) s nímž se i nadále shledáváme.10) Ze soudního odhadu11) vsi Křižánek r. 1663 se dovídáme, že byl nájemcem huti. Brzy však převzala asi vrchnost dvůr i huť do vlastní režie, neboť

Obr. 7.

r. 1675—6 shledáváme se v matrikách s Mikulášem Blažkem jako jpísařem hutí sklenejch nebo písařem hutským křižánkov-ským. Mistr Jan Frydrych odešel asi na huť heráleckou. Tím ovšem ztrácí se další stopa zase ve vrchnostenské registratuře.

Zeidlercvi; 1654 koupil Měrek Vařejka grunt od vrchnosti po mistru Janovi Frydrychovi na J. M. připadle j:
9) Vedle něho je tu Jiřík, mistr hutí železných, Pavel Vondra z Fryšavy, Michal Frydrych, huťař z Zebřiště.
10) Na př.: 1653 Jan, nynější mistr křižá.nkovský; 1655 Jan Frydrych, mistr křižánkovský.
11) Viz odhadní kvaterny mor. zem. desk L, str. 1—3.