str. 79

Jírovi, otci svému, v závdavku ve 150 zl.". „Mistr Jiřík z huti sklenský" brzy nato asi ovdověl, neboť kol r. 1609 oženil se po druhé s Dorotou, dcerou Kašpara Gopa (měla bratra Jana v Kamenici na Třebíčsku), ale již r. 1614 byl mrtev. Toho roku totiž dědici po něm: vdova Dorota se sirotky Marianou, Janem, Annou a Zuzanou a po první ženě provdané a ženaté děti: Kača

Obr. 8.

(měla Jana Šidlova z Křižánek), Filip a Matouš domlouvají se o dědictví. Měli tři pohledávky: na gruntě Šimona konváře na české straně 42. zl., na gruntě Kašpara Gopa na moravské straně 42 zl. 20 gr. 5 d- a na huti sklené na české straně 100 zl., o které se rozdělili a podsedek ponechali vdově a jejím vlastním dít-kám.2) Dorota ovšem nezůstala na stolici vdovské dlouho, neboť

2) K doložení tehdejších právních zvyklostí jsou příslušné zápisy v gruntovní knize rychty herálecké (č. 29 archivu okres, soudu v Nov. Městě, str. 126—130)- zajímavý, proto je uvádím doslovně: L. P. 1614 ve čtvrtek po rozeslání 12 apoštolů Páně sami osobně při tom stojíce Filip syn neb. Jiříka Holýho a Jan, zeť téhož Jiříka, jsou to vysvědčili k tomu