str. 80

již r. 1615 připisuje se podsedek Markovi, Víta Pavlova synu, otčimu sirotků.3) Roku 1629 „ten grunt spustí tou příčinou, že jest hospodář z něho zběhl" a prodán Havlovi Brázdovi. Matouš, mistr v Herálci, vzpomíná se i r. 1619.

Neznáme zatím zpráv o osudech huti až do doby, kdy na ni přišel mistr Hanzl Frydrych z Křižánek. Stalo se to někdy kol r. 1665, neboť r. 1670 byla ve Žďáre ujednána svatební smlouva Jana Frydrycha, syna Hans Frydrycha, mistra huti sklone herálecké. Ženich byl svobodný a vyučen jak svobodnému kunstu sklenárskemu, tak i poctivému řemeslu soukenickému a postřihačskému.

S Janem Frydrychem, „mistrem sklenským na huti herá-lecký", shledáváme se pak v zápisech často,4) až si r. 1699 koupil dům Harcovský ve Žďáre. Že se mu vedlo dobře, poznáme ze zápisu v městské knize žďárské: Léta 1704 dne 18. listopadu poctivá obec žďárská vypůjčila a k rukám svým hotových peněz přijala pod ourok sex per centům stopadesáte rejnských zlatých říských od p. Joannesa Frydrycha, mistra heráleckého, spoluměštěnína našeho, v nevyhnutedlný potřebě své, jenž celou obec tejkala, na soud, který se vedl s J. M. P. Edmundem Bagi-neriusem, ten čas opatem kláštera žďárského, ex parte a za příčinou městu Žďáru mocně dne 7. februári léta 1701 při obnovení rady odňatých pečetí Dietrichštejnských a jiných těžkostí a břemen městu a celý obci od vrchnosti činěných, začež mu postoupila jiných skoupených peněz v sumě 348 kop 15 gr.

se přiznali, že,jsou před rychtářem, konšeli a vší vůbcí dědiny herálecký smlouvu učinili s Dorotou, manželkou pozůstalou po témž neb. Jiříkovi Holým a sirotky Marianou, Janem, Annou, Zuzanou a to takovou, že na tem gruntu, na kterém jsou osiřeli, má Dorota mátě s těmi sirotky zů-etávati, jeho volně užívati, ano také když by kteří zhynuli, z jedněch na druhé i na matku nápad spadati má, však potud, pokudž by mátě na stolici vdovské zůstá.vala. Jestliže by se pak provdala, tehdy již z jednoho sirotka na druhého spadati má, a tak nadepsaní Filip, Jan tímto zápisem se odkvitují, že mateři i s sirotky v tom statku žádné překážky na časy budoucí i svými potomky činiti a se potahovati nechtí. Na potvrzení toho a pro paměť budoucí koupili jsou všem sousedům piva za 1 zl. Stalo se léta a dne ut supra.
3) Odevzdávalo se mu: krávy dojný 4, vůz kovaný 1, brány 2, ovsa jak se troufá ve slámě ale 1 met, žita vsetýho na vozim na poli po 5 měř., a kde co hřebíkem přibito, tím se ničím hejbati nemá. Sirotků pozůstalých po neb. Jiříkovi: Mariány, Jana, Ainny, Zuzany má při sobě chrániti, jim neubližovati, až dio dalšího opatření vrchnosti; na to rychtář a konšelé mají obzvláštní pozor míti. Kdyby pak z těch sirotků který dö zrostu k místu přišlo a se provdali, po 1 krávě vydatí jim povinen bude Marek otčim jejich a smlouvy svatební podle možnosti vykonati má. Pakli by který pomreli, nežli by k místu přišli, ta vej'minka dobytka z jednoho na druhého připadati má až do posledního a z posledního na máteř a otčima. — Léta 1616 dáno sirotku Janovi na školu 5 »1. a více se mu dávati nemá; má za mendyka se dáti do školy novoměstské.
4) Na př.: 1682 dne 20. listopadu zemř. dítě Jana Frydrycha, mistra sklennejch hutí v Herálci. — 1685 dne 20. února zemřel Franc, syn p. Johannesa Frydrycha, mistra sklenných hutí v Herálci, stáří 10 let, pochován na krchově v Herálci. — R. 1681, 1692, 1695—1700 Jan Frydrych, mistr sklennej huti heráleckej.