str. 91

zúžení 8 cm a dna 105 cm, se šířkou ucha 4 cm. Častěji však zvyšuje se dojem tím, že stíny, obrysy a pod. vyznačeny jsou hlubším rytím (obr. 9. a 10. č. II.). Ozdobou láhve na obr. 7. č. 1, 27-5 cm vysoké, je zase oblíbený motiv Adama a. Evy u zapovězeného stromu ve velmi primitivním znázornění (obr. 9. A). Výzdobu protější strany tvoří košíček s květy a ptáčky (obr. 9 B), motiv to, s nímž se i na soudobých výšivkách často shledáváme. A srovnáme-li motivy i způsob výzdoby, nebudeme jistě v pochybnosti o tom, že i vedlejší, 26 cm vysokou

Obr. 14

láhev (obr. 7. č. 2) zdobil týž umělec, který vročením umožnil nám dobové určení (obr. 10. č. II.).

4. Nej dokonalejší a také i nejpůsobivější výzdobou je ovšem vzor rytý a řezaný, jak vidíme na obr. 7 č. 5—9. I takových bylo v horáckých domácnostech hojnost. Tak na př. na Křižánkách byly rodiny, kde měl každý člen skleničku se svým patronem, vskutku umělecky provedenou (na př. č. 5 s nápisem S. Francisco). Ale i znaky zaměstnání a pod. nebyly vzácností, a to jak v provedení podle pravidel tehdejšího umění (na př. č. 6 džbánek s cínovým víčkem s vyrytým MC 1743 a č. 9), tak i v pojetí „lidovém" (jako na př. č. 7).11)

11) Láhev z Blatin 28 cm vysoká s kroužkem na hrdle, pod nímž je matovaný věneček z vlnovky a ze spirálek. Na břiše láhve je sedlák s bičem, vedoucí za uzdu koně, který táhne prárzdpý žebřiňák. Pod žebřiňákem nápis: Na památku.