str. 92

V tomto druhu výzdoby projevuje se jistě mnohem více tvůrčí individualita než při malbě a proto znázorníme několik typických motivků. Obr. 11 č. III. je okrajová ozdoba skleničky 9 cm vysoké, o průměru 7-5 cm; č. IV. je střední výzdoba skleničky ze Studnic, 11 cm vysoké, o průměru 7-5 cm; č. II. je okrajová ozdoba skleničky 10 cm vysoké, o průměru 6-5 cm; č. V. je výzdoba skleničky z Křižánek, 11 cm vysoké, o průměru 8 cm, při níž působivost výzdoby zvýšena je jakýmsi částečným vnitřním zařazením skla. Obr. 10. č. I. je střední výzdoba 27-5 cm vysokého baňatého džbánu s hubičkou, jehož horní okraj zbarvený je červeným a modrým proužkem.

Mimo sklenici s vročeným cínovým víčkem (obr. 7. č. 6) našel jsem dosti málo předmětů, které by nám přesněji určovaly dobu. Jedníhi z nich je sklenička v soukromém majetku nyní ve Vel. Meziříčí s pěkným loveckým motivem (obr. 11. L, VI.), která je darem rodiny majitele herálecké sklárny Hafenbrödla z první polovice XIX. stol. Zvláště důležité jsou ovšem tři předměty přímo vročené: džbán z r. 1786, džbán z r. 1743 a láhev z r. 1775. Džbán pěkného tvaru (obr. 11. VII.) patřil obecnímu sládku v Nov. Městě12) a má bohatou, hluboko řezanou ozdobu obr. 12. (A. ozdoba vpředu, B. vzadu, C okrajová). Nejstarší je džbán obr. 14. č. 11, který jsem získal ve Žďáre; byl rodinnou památkou a dělán byl v huti herálecké.13) Mlynářská láhev (obr. 14. č. 10, znak mlynářsko-sekernický) v měst. museu v Bystřici n. P. nemá řezbu tak hlubokou, zato pěkně působí svým lidovým pojetím výzdoby (obr. 13: A. přední, C zadní strana, B. dvě postraní plochy).

5. Je konečně ještě jedna skupina výrobků, která nás sice nezajímá svým „lidovým" pojetím, o níž však třeba se také alespoň zmíniti, neboť i tyto výrobky vnikaly tu mnohem více a mnohem dříve i clo malých venkovských domácností než jinde, kde skláren nebylo. Jsou to předměty lité pomocí tvářítek, jako na př. pěkný svícen z Křižánek na obr. 14. č. 6, a broušené, jako na př. na obr. 14. č. 2 a 4 zobrazená sklenice s broušeným skleněným víčkem a jménem posledního správce železáren kadov-ských Antonína Titla, asi ze 70. let min. stol. v Horáckém museu. Zvláště předměty z dvouvrstvého skla, nejčastěji bílého a červeného, z doby před zánikem skláren milevských, kde některé plošky červené vrstvy jsou broušením nebo rytím odstraněny, nebo starší předměty z těžkého skla „se zlatem", pů-

12) Nyní je v soukromém majetku ve Vel. Meziříčí.
13) Džbán má rovný, široký okraj bez hubičky a je 20 cm vysoký s 8 cm vysokou pokličkou. Okraj je zdoben věnečkem z listů а plodů. Uprostřed břicha je v polověnci ze skrížených větviček stejného motivu, korunovaném pěticípou korunkou, řemeslný odzuak a pod ním písmena M C; pod půlvěncem pak je_ po stranách vročení 17—43 a po ostatní ploše roztroušeny jsou drobné větvičky.