str. 116

tínsku ukazuje sbírka fotografií red. dra V. Fabiana, vyčerpávající téměř tento obor lidové práce. Názorná je zvláště kolekce ozdobných štítů na roubených domech, poučné jsou pohledy na interieury chalup, na ohniště a kozuby. Program výstavky zpestřují zdařilé obrazy lidových typů a krojů, které dnes lze vskutku těžko opatřiti a které podařilo se dru Fabiánovi dobře zachytit, Ředitel musea dr. Fabian věnoval mnoho zájmu a sympatií valašskému kraji a doplňuje stále toto oddělení ѵ museu, jmenovitě sbírka obrazů svou početností vyniká.    D. S.

@-----------------------------

Národopisné museum Plzeňska (v domě Gerlachovském).

Činnost tohoto ústavu, který v sedmi poválečných letech vzrostl, pokud jde o rozsah, osminásobně, omezována a ztěžována jest všemožným způsobem. Předně jest velkým břemenem široký program (museum sbírá i památky městské kultury), za druhé nelze jediné úřední síle zdolati stále rostoucí agendu; pak naprosto nestačí - dosavadní těsné místnosti a konečně nutno hleděti k velikosti práce badatelské na Plzeňsku, která nálezá tak málo pracovníků. K dotvrzení všeho nechybí ani finanční bída, nepatrné dotování položek k vlastní činnosti musea (2000 Kč). Ústav jest doslovně podoben přetopenému parnímu kotli —■ kde zejména úředníku „hoří hlava".

Na 1500 až 2000 předmětů sejde se ročně clo sbírek, které jsou poctivo katalogisovány, takže nezapadnou do skříní a truhel, nýbrž stávají se živým stále po ruce jsoucím materiálem. Neobyčejně rychlým tempem roste i obsáhlý fotog. archiv. Dnes jsou veškeré obory sbírek dobře opatřeny a správa se snaží, aby nezůstalo jen při tom, co do musea náhoda přinese, nýbrž aby doplňování materiálu dělo se soustavně a stejnoměrně. Podobně má na zřeteli, aby k věcným památkám družily se i ostatní, zejména duchovní, stejně důležité a sbírá v musejním „lístkovém archivu" příslušné záznamy, pořizuje výpisky z literatury, zachycuje tradice atd.

Mimo Ročenku vydán byl letos nový' popis sbírek, který vyvolala nová instalace. Obé jest založeno na zvláštním systému a sice skupinovém. Všechen vystavený materiál rozdělen do řady samostatných skupin, které na sebe navazují a každá skupina imá svůj stručný p&pis, ne snad jen věcný, nýbrž také ideový. To jest, návštěvník neučí se jen předměty znáti, ale dovede je vřadili i do života a dějů a pochopí jejich kulturní význam.

Správa tímto novým způsobem popularisačním přišla zřejmě vhod širokým vrstvám а jest radostno postatí ve sbírkách a pozorovati jednotlivce, jak pilně čtou textové tabulky. Zvláštní vitrína věnována jest novým akviisicím, kde jsou vždy dočasně vystaveny i štítky opatřeny a posléze malá vitrínka vyplňuje se časovostmi, jak je vyzdvihuje běh dnešního života. Na takové jest upozorňováno v novinách. Plníc svůj slib, uspořádalo museum letošního roku vý"stavu památek svato-václavských ze západních Čech a vydalo k tomu i tištěný „Soupis". Vý-stavu navštívilo okrouhle 5000 osob. Podobné podniky jsou však pro ústav velmi riskantní, jelikož jsou pořádány na dluh (není úhrady), stejně ovšem i všechny podniky publikační.    L. Lebek.

@---------------------

Okresní musejní jednota v Brandýse n. L. provedla v minulém roce za pomoci Památkového úřadu restauraci krásného starého kostelíku sv. Vavřince. Popisu jeho věnovány jsou pak dvě stati v úpravné Ročence, kterou jednota druhým rokem vydává. Václav Hus podal Dějiny a popis stavby, Jan Landsmann popsal jeho nástěnné malby. Ve sbírkách musea přičiněním PhC. M. Plicky byly odborně urovnány praehistorické sbírky a zkatalogisována piaristská knihovna v n&m. Na žádost, jednoty dal okresní školní výbor sepsati archeologické sbírky ve školách a soupis jejich půjčil Státnímu archeologickému ústavu. Knižní výstavy Družstevního díla v Brandýse n. L. zúčastnilo se museum starými tisky. Mezi nejbližší a nejdůležitější úkoly klade si• jednota získali vlastní budovu pro sbírky.