str. 117
Vydání musea činila Kč 35.448.23, subvence ea opravu kostela obnášela zatím část 60.000 Kč.    D. S.

@-------------------------

Poděbradské museum přemístí svoje sbírky z dosavadní nedostačující budovy u kostela do zámecké kaple, která se k tomu účelu upravuje a kde bohaté sbírky ve volnějším uspořádání jistě lépe se uplatní. Na adaptaci kaple přispěla městská rada a další podporu slíbila Městská spořitelna a Památkový úřad.

Menšinové museum v Boru u České Lípy je v programu nově založené společnosti, která chce v něm znázorniti minulé i současné poměry českého živlu v kraji českolipském. Museu, vlastivědě i odbornému studiu bylo by k prospěchu, kdyby si společnost rozšířila svůj program na soustavné zkoumání lidového života a Sbírání dokladů o něm, čímž by nejlépe předvedla vývoj a význam české kultury v nejsevernějším výběžku české 'národnosti. Základ ke zřízení musea poskytly exposice loňské výstavy severních Čech v Mladé Boleslavi. O udržení musea usiluje inspektorát menšinových škol v České Lípě.    D. S.

@----------------------

Vlastenecký spolek musejní v Olomouci. Splynutí nebo alespoň bližší spojení olomouckých museí, dá.vno připravované, zdárně pokračuje a záhy dojde částečného uskutečnění, umístěním všech sbírek ve společné budově. Město jedná s náboženskou maticí o koupi t.' zv. exklaristických kasáren na Nám. republiky, kde mají být 'soustředěny a společně vystaveny sbírky jak městské, tak i musejního spolku. Spolupráce obou ústavů byla vlastně již prováděna tím, že byla přestěhována některá přírodovědná oddělení do Městského musea a naopak archeologická byla připojena k museu Vlasteneckého spolku. Pokud běží o ostatní pole činnosti, výzkumné, vydavatelské a přednáškové, zachová si spolek svou nezávislost a setrvá při dosavadních směrnicích.

V uplynulém roce byla činnost spolku živá: Ve sbírkách bylo nově upraveno oddělení národopisné ve dvou místnostech, uprázdněných po přírodovědné skupině, a obohaceno nově získanou keramikou a výšivkami pí. Pospíšilové. Veřejných přednášek bylo uspořádáno 11, dvě výstavy obeslány exposicí spolkových publikací a vydán XXXVIII, svazek časopisu. Při Vlastivědě moravské zúčastní se odborníci spolku vypracováním tří svazků a to městu Olomouci a o okresech olomouckém a šternberském.

Návštěvníků musea zaznamenáno přes 7000, členů čítá spolek 1299. pokladní obrat činil Kč 294.279.50, subvence obnášely Kč 10.600.—, dary a členské příspěvky Kč 14.450.60.    D. S..

@------------------

Krajinské museum v Lipníku n. B. chystá se založiti městská rada lipnicka. Hodlá věnovati museu a 'městské čítárně budovu staré městské zbrojírny. Prof. Beclř. Dušek shromažďuje již předměty pro sbírky musea.

@-----------------------------

Národní slovenské museum v Ture. Sv. Martině, spravované Museál-ní slovenskou společností za předsednictví K. Medveckého., zahájilo novou živou činnost. Nově izvolený tajemník společnosti, Jan Geryk, ujal se i vedení musea a pečuje o jeho rozšiřování. Na jeho návrh obnoven byl i Časopis m u s e á 1 n e j slovenskej spoločnosti, za války za-sta-vený, který -bude vycházeti čtvrtletně, aby udržoval spojitost se členstvem a oživoval současné otázky a potřeby. Do časopisu přenesena ze Sborníku společnosti i rubrika o slovenskýcli museích. K posílení spolupráce změněny i stanovy v ten smysl, aby se mohly zakládat místní od-