všestranně současný stav osady se zřetelem na poměry celého rayonu, dává možnost nejen vyčerpati materiál a zpracovati jej důkladně, nýbrž i pravdivě jej ѵ museu vystavit!. Celkem bySo uspořádáno v r. 1925 20 zájezdů a získalo se 1568 předmětů, 670 fotografií a 375 náčrtů; v roce 1926 uskutečněno 12 cest a získáno na 1700 předmětů, 500 fotografií a 300 kreseb.

Museum dělí se v 7 oddělení: ruské, slovansko-Iitevské, s pododdí-lem řecko-roimansko-germanským, oddělení uhro-finské a turko-tatarské, kavkazské a přecloasijské, středoasijské, sibiřské a konečně oddělení jiných zemědílů. Ředitelem celého ústavu byl jmenován B. M. Sokolov, práce a správy musea účastní se 37 odborníků. Zprávy o činnosti ústavu' uveřejňuje sborník Etnografija.    D. S.

@-----------------

Nové museum pro misie a národopis v Římě v Lateránském paláci bylo otevřeno v prosinci min. roku. Nejcennější část sbírek tvoří předměty z misijní výstavy, která byla uspořádána ve Vatikáne v posledním svatém roce.

@--------------------------

1. číslo letošního ročníku NVČ., které uspořádali J. Horák a K. Chotek, věnovala Národopisná společnost českoslov. prof. dru Jiřímu Polívkovi k jeho sedmdesátým narozeninám. (6. března 1928.)