str. 164

to 11 stolic a 1 munic, město, vesměs s převážnou většinou slovenskou a ruskou, kdežto v jižních stolicích, obývaných více Maďary, měli Němci mezi israelity poměrně slabé zastoupení, a to pod 10% v městě Komárně a ve stolicích novohradské a komá-renské. Maďaři byli (mezi israelity) nejslaběji zastoupeni (pod 10%), ve stolicích oravské, liptovské, trenčínské, šarišské, spišské a marmarošské; naopak přes 90% měli ve stolicích: novohradské a komárenské s městem, nad 80% v stol. gemerské, ostřihomské a abaujské (košická), přes 70% v hontské a přes 60% v městě Košicích, tedy vesměs ve stolicích, ve kterých Maďaři měli i v obyvatelstvu převážnou většinu, a ve kterých s nimi Němci už z toho důvodu nemohli konkurovati.

Do roku 1910 se obrazec právě vylíčený podstatně změnil ve prospěch Maďarů. Tito přestoupili (vedle stolice komárenské s městem) přes 90% ve stolicích gemerské, novohradské, ostřihomské a abaujské, skoro 90% dosáhli ve stolici hontské, přes 80% v městech Šťávnici (ve které měli r. 1890 většinu pouze relativní) a v Košicích, přes 70% ve stolici tekovské, zvolenské a zemplínske, přes 60% v ugočské a městě Bratislavě, a něco přes 50% ve stolicích bratislavské, užské a berežské; celkem ve všech 4 munic, městech a ve 13 stolicích, tedy už ve většině stolic, Němci uchovali si mezi israelity většinu jen v Marmaroši (přes 60%), ve Spiši a Šariši (přes 60%), ve stolicích oravské, trenčínské, turčanské a liptovské (přes 50%), konečně slabou relativní většinu ve stolici nitranské.

Procento Němců mezi vším obyvatelstvem zůstává ovšem daleko za zastoupením Němců mezi israelity; r. 1910 měli Němci pouze relativní většinu v městě Bratislavě, přes 20% činili ve stolici turčanské a spišské, přes 10% ve stolici marmarošské, ostřihomské a tekovské.

Je zajímavo sledovati v Marmaroši a vůbec na území nynější Podk. Rusi počet israelitů a Němců u jednotlivých obcí, který se zejména v roce 1890 buď úplně shoduje nebo jen nepatrně liší, ovšem jen v obcích ruských a rumunských, nikoli však v obcích maďarských. Takových míst jest- velká většina. Docela jiné poměry jsou (zvláště v r. 1910), v místech maďarských jako Kiraly-haze (424—11)9), Kosinu (565—140) a Berehově (3909—12) nebo po-maďařených — hlavně sídlech okresních — jako Užhorode (5305 a 1219), Mukačevě (7675—3078), Sevljuši (2237—540), Iršavé (478 a 2) a Ilnici (763—15), v níž (476—15),10) jakož i v Bílkách (771 a 407) a v Kiralyháze (210—11) je pokles Němců od r. 1890 do 1910 vskutku pozoruhodný.

V celé stolici marmarošské přiznalo německou mateřskou řeč r. 1890 91%, v r. 1910 82,3% israelitů, ve stolici berežské r. 1890 59% (většinou v území obydleném Rusy), r. 1910 42,9%; ve stolici

9) První číslice značí počet israelitů, druhá počet Němců.
l0) První číslice značí počet Němců v r. 1890, druhá v r. 1910.