str. 167

v liptovské i(19,3%, ve veškeré populaci 10,01%), ve kterých se jazykové území německé nejvíce rozkládá; ovšem pořád ještě značně více, nežli činilo procento všech Němců v těchto župách.

Jak už dříve byla učiněna zmínka, přibyla v r. 1921 k národnostem (mateřským řečem) již dříve připuštěným ještě národnost židovská, která na Slovensku zabrala značnou část israelitů, dosáhnuvši v župě košické bezmála dvou třetin (nejméně v župě zvolenské, 37,9%, v župě nitranské přes polovici (51,3%) v ostatních třech župách přes 40%.

Nepřihlíží-li se k israelitům, přihlásivším národnost židovskou ani k israelitům-cizincům (pro jichž národnost nemáme dat), a rozpočítáme-li zbylé israelity — tedy israelity-nežidy (100%) podle toho, jak se v jednotlivých župách přihlásili k Čechoslovákům (Rusům), Němcům a Maďarům, dojdeme k těmto procentům.

Srovnáme-li to s procenty dotyčných národností v jednotlivých župách, shledáme, že v největší výhodě v tomto směru jsou dosud Němci, zvláště v župách bratislavské a liptovské, ve kterých procento israelitů-Němců je skoro čtyřikráte vyšší nežli procento Němců ve veškeré populaci, v liptovské se pak docela přihlásilo mezi israelity více osob k Němcům nežli k Čechoslovákům, ačkoliv jsou tam Slováci skoro sedmkráte četnější Němců. Procento Němců jest mezi všemi israelity (včetně židů nár.) v těchto dvou župách dvakráte vyšší nežli mezi vším obyvatelstvem. A přece nelze okolnost tuto přičíst! jedině neb aspoň ve značnější míře tomu, že by jazykové území německé bylo v temže poměru na israelity bohatší nežli území jinojazyčné, nebo že by v území tom bylo nepoměrně méně israelitů-židů.14) Patrně si tam uchovali Němci mezi israelity více staré příchylnosti a přízně hlavně v místech na israelity bohatších, nežli jinde, takže israe-lité-židé jdou v míře nepoměrně vyšší na účet Slováků a hlavně

14) V nejiněmečtějším — skoro do polovice — okrese kežmarském bylo mezi israelity Židů 55'4%, tedy více nežli v župě (45%); v okrese St. Ľubovni (14,06% Němců), 38,6%, v okr. Sp. Sobotě (24,51% Němců) 24,5%, v okr. Sp. Nové Vsi (13,69% Němců) 28,2%.