str. 168

Rusů, kteří na Liptovsku našli mezi israelity pouze jediného konnacionála., na Košickú pak 157, tedy počet docela nepatrný, ačkoliv právě v okresech jimi obydlených žije nejvíce israelitů, z nichž se v okrese St. Lubovni (24,22% Rusů) přihlásilo k národnosti židovské 38,6% (pod župním průměrem) a v okr. Staré Sp. Vsi (14,49% Rusů) 54,3%. Mezi ostatními získali Němci nad poměr svých přívrženců. Podobně stalo se patrně také v Bratislavě, ve které však konkurovali Němci s Maďary. Proti stavu z r. 1910 a zvláště sčítáním předešlým utrpěli Němci přece jen celkem značné ztráty, podávající důkaz o tom, jak veliký význam pro Němce i na Slovensku (a tím více na Podk. Rusi) měli israelité.

Maďaři vykazují mezi israelity nežidovské národnosti všude rovněž vyšší procento nežli mezi vším obyvatelstvem, až na jedinou župu nitranskou, ve které zdánlivě jsou ve výhodě Slováci. Nesmí se však přehlédnouti, že maďarskou většinu v této župě mají pouze dva okresy, staroďalský a parkaňský, v nichž israelité činili pouze 1,95% resp. 2,3%, tedy značně méně, nežli v celé župě (3,72%). Celkem lze na základě sčítání z r. 1921 pozorovati, že je v okresech maďarských národnost židovská mnohem slaběji zastoupena, nežli v okresech slovenských. Je to zřejmým důkazem, že se v okresech maďarských israelité i za republiky daleko ochotněji přizpůsobovali svému okolí a přihlašovali k národnosti maďarské, nežli v okresech slovenských — a ještě více ruských — k národnosti slovenské resp. ruské. Mezi 17 okresy, v nichž procento Židů (nár.) mezi israelity činí méně nežli 30%, jest 8 maďarských (v 6 je Maďarů přes 80%). Nej-menší procento Židů (nár.) má však okres slatinský (6,3%), který je vůbec nejslovenštějšítm a má na Slovensku vůbec také nejméně israelitů (0,28%).

Pod 10% přiznalo židovskou národnost z israelitů ještě v okresu komárenském (8%), pod 20% v okresu parkanském (10,9%) sv. mikulášském (15,5), pastuchovském (18), galantském (18,7) a veledínském (19,8), tedy až na okres sv. mikulášský v okresech maďarských.

Nejhůře jsou u israelitů zapsáni Rusové (Ukrajinci), ku kterým se jich na celém Košickú přihlásilo jen 0,3% (v celém obyvatelstvu 1568%) a na Podk. Rusi 3,78%, o polovičku méně nežli k Maďarům (7,38% — k žid. nár. 85,24%) ač bylo na území tom r. 1921 Rusů 62,30%, Maďarů však' jen 29,73%, přes to, že maďarské jazykové území není na israelity bohatší nežli ruské.

Zajímavé je, že se israelité k židovské národnosti nejčetněji hlásili nejen snad na slovenském východě (přiléhajícím k Podk. Rusi: okresy medzilaborský 95%, svidnický sninský 80,2%,

michalovecký 79,4%, giraltovecký 78,2%, kapušanský 71%, bardiovský 70,6%, sabinovský 696%), nýbrž i na nejzazším západě, většinou v sousedství Moravy a Slezska (myjavský 84,3%, namestovský 77%, holičský 72,6%, senický 69,5%; o něco dále k východu bánovecký 71,4, nitr.-rudenský 73,4%, vrábelský 71,1%, revúcký (74,3%) a sp. podhradský (74,2%).