str. 169

Nejméně jak israelitů tak i Židů (nár.) je na Zvolenskú, kjde opět Maďaři dosáhli mezi israelity bezmála stejného zastoupení jako národnost židovská (Maď. 34,2, Ž. 37,9) a převyšují ostatní národnosti (Slováky i s Němci) dohromady přes to, že nedosahují v župě ani polovičky počtu Slováků (Slov. 63,17%, Maď. 30,71%). Vysvětluje se to tím, že právě v maďarském jaz. území leží města se silnými menšinami židovskými (Levice, Lučenec a Šiahy, z nichž v prvních dvou je národnost židovská mezi israelity slaběji zastoupena, nežli vůbec v župě), kdežto slovenská část je na israelity poměrně chudá.

Pokud jednotlivých měst se týče, neliší se poměr Židů (nár.) k israelitům příliš od poměru v celém dotyčném okresu, a to už proto, že na Slovensku (bez Košická) soustřeďují se israelité (i Židé) zpravidla v jednom nebo dvou místech. Tak na př. činí procento Židů mezi israelity v městě Trenčíně 35%, v okresu 38,4%; v Žilině 40%, v okresu 40,3%; v Topolčanech 70%; v okrese 66%; v Nov. Zámcích a Šuranech 78% resp. 71%, v okrese 66%; v Hlohovci 75%, v okrese 72%. Rozdíly značnější vyskytují se právě tam, kde se israelité k Židům v místech těch nepriznávali stejnoměrně. Tak na př. v N. Městě n. V. 64%, ve Vrbovém 83% (v okrese 63%), v Šamorýně 45%, v Joce 87% (v okresu 49L6%), v Komárně 5%, ve Vel. Meděru 7%, v Gútě 40% (v okresu 8%), v Šale n. V. 73%, v Nedědu 80%, ve Farkašdu 52%, v Peredu 2% (v okresu 68,6%), v Revúci 69%, v Jelšave 93% (v okresu 74%), v Nitře 27%, v Urmině 78% (v okresu 29%), v Rožnavě 16%, v Plešivci 22%, v Dobšině 91% (v okresu 40%), ve Sv. Martině 30%, ve Vrútkach 57% (v okresu 48%), v Kežmarku 74%, v Hun-covcích (něm.) jen 4% (v okresu 55,4%), ve St. Ľubovni 31%, v Podolinci 8% (v okresu 39%). Jak viděti, jsou někde rozdíly velice značné, a to v místech docela blízkých, sloučených v jediný okres. Právě okolnost tato činí dojem, že přihlašování k židovské národnosti nedělo se vždy ani tak z nějakého národního přesvědčení, jako spíše z politických důvodů podle toho, jak toho tam či onde místní poměry doporučovaly. Velice nápadné je, že na samých hranicích moravských, v Myjavě, přihlásili se israelité — až na 8 osob — vesměs k židovské národnosti (93% ; obdobný úkaz shledáváme na Moravě, v Lipníku a v Uher. Hradišti). V tom směru shodují se místa ta s dalekým východem, s Podkarpatskou Rusí, ve které, zvláště v ruské části, židovská národnost mezi israelity přesahuje 90% a dostupuje ve Volovém 99,6% a v Iršavě (v okresech) 98,9%. Pod 50% má jediný maď. okres kosinský (42,4%); po něm nejmenší procento mají města Užhorod (59,5%) a Berehovo (62,6%), ve kterých se patrně živel maďarský i mezi israelity více uplatnil. Ve všech ostatních okresech je mezi israelity více než 70% žid. nár.

Jinak je počet israelitů, přihlásivších se na Podk. Rusi k jiné národnosti nežli židovské, slabý, a to opět u Maďarů nepoměrně vyšší nežli u Rusů, zvláště uváží-li se, že Rusů je na Podk. Rusi více než dvakráte tolik jako Maďarů. Nápadný pokles Němců