str. 171

sesílení nebo po většině i utvoření živlu německého v končinách, kde bo (až na nepatrné výjimky) skoro vůbec není, a musili by si (i dle slov dra Rauchberga) nésti následky toho, že by byli domácím obyvatelstvem za Němce považováni, a to tím spíše, že úkaz ten sledovati lze v daleko větší míře mezi Rusy a Čechoslováky, nežli mezi Maďary.

Poměrné zastoupení Židů (nár.) ve veškeré populaci závisí jednak na hustotě israelitů v jednotlivých krajích, jednak na tom, jak se tito přihlašovali k židovské národnosti. Že by se lidé jiného vyznání neb i bez vyznání — třeba dřívější israelité — přihlašovali k židovské národnosti, je výjimkou svrchovaně řídkou. Tam, kde jest israelitů málo, nebo kde se k národnosti židovské jen řidčeji přihlašovali, nebo kde také obě tyto podmínky se stýkají, tam se i Židé (nár.) mohou vykázati pouze malým procentem. To platí na Slovensku zvláště o Zvolenskú, na kterém ze 14 okresů, vykazuje méně než 0,5% Židů (nár.) 10 okresů; nejméně Židů (0,02%) má okres slatinský, takže se může v tomto směru měřiti směle s nejčeštějšími okresy v Čechách.

Povšimnutí zasluhuje v tomto směru okVes svatomikulášský, ve kterém přiznalo se k národnosti židovské pouze 0.87% všeho obyvatelstva, ač israelité (Židé vyznáním) dostupují tam 5.57% ; na 100 israelitů přišlo tam pouze 18.4 Židů. Okres ten jest výjimkou ze slovenských okresů, ve kterých celkem je jinak zastoupení Židů mezi Israelity mnohem větší.17)

Přes 10% Židů (nár.). mělo v r. 1921 jen město Košice (10.41%) 5—10%, 9 okresů na Košickú.

Na Podkarpatské Rusi, kde jak procento israelitů, tak i mezi nimi židovské národnosti je vysoké, jest i poměrné zastoupení žid., národnosti v celkové populaci značné; pod 5% klesá jen v okresu kosianském (maď.) 4.28% a perečinském 4.30% ; 5—10 čítají Židé (nár.) ve venk. okresech všech tří měst (berehovském 5,68%r mukačevském 5.39% a užhorodském 6.28%), pak ve V. Berežné 7,72 1/2, Rozvigově 8,77% a Dovhém 9.54%. Ve všech ostatních 13 okresech mají Židé (nár.) více než 10%, mezi nimi v Iršavě, Volovém, Hustu, Terešvě, Tiačevě a městě Užhorode přes 15%,, v městě Berehově přes 20% a v městě Mukačevě docela přes 40%.

Pravým opakem Podkarpatské Rusi co do poměru Židů (nár.) k israelitům jsou Čechy, ve kterých se přiznalo k národnosti židovské pouze 1377% (na Podk. Rusi 1344% k národnostem nežidovským). Poměrně nejčetněji je židovská národnost zastoupena mezi israelity v Praze (18,1%), potom v župě českolipské (17,3%) a plzeňské (15-2%), méně než 10% v župě pražské (5,3%), pardubické (7.9%), boleslavské (8,7%) a karlovarské (8,8%).

17) Srovnávání počtu i procenta israelitů a Židů a jejich vzájemný poměr v jednotlivých župách a zemích jest uveden na str. 65* analytické části čsl. statistiky, sv. 9. (sčítání lidu z r. 1921, díl I.).