str. 176

židovskou obcí) přihlásili z 50 israelitů k židovské národnosti pouze 2, v městě Tišnově z 23 isr. žádný. Též město Telč má mezi 93 israelity pouze 5 Židů (nár.); v okresu žďánickém mají Žďá-nice ze 17 israelitů 2 Židy (nár.), zato Dambořice (s býv. židovskou obcí) z 68 isr. 21 Ž. V okresu jihlavském nemají Batelov a Puklice mezi 36 resp. 14 isr. žádného příslušníka židovské národnosti, za to Brtnice ze 75 istr. 64 Židy (nár.). Zajímavo je, že se v městě Prostějově přihlásilo z 1428 israelitů k židovské národnosti 562 (40%), tedy poměrně značně méně, nežli v Přerově, kde je mezi 320 isr. 197 Ž. nár., tedy 62%. Zdálo by se podle toho, že'v Prostějově pronikly assimilační snahy více nežli v Přerově, není-li totiž, jak je pravděpodobno, mezi israelity v Prostějově německá národnost silněji zastoupena, než-li v Přerově. Podrobnějších dat v tom směru nemáme.

Že je v německém území národnost židovská slaběji celkem zastoupena nežli v českém, se vysvětluje tím, že se tu assimi-lační snahy kryly daleko více s dřívějším přiznáváním israelitů k panující tenkráte národnosti německé a nebylo tu tedy tolik důvodů ku přechodu k národnosti jiné, třeba prozatím jen k židovské. Pěknou ukázku v tomto směru skýtá okres mohelnický, kde v něm. městečku Úsově (s býv. žid. obcí) přihlásilo se k židovské národnosti z 40 israelitů pouze 7, v Mohelnici (rovněž německé) z 87 isr. 3, ale v českém městě Lošticích (s býv. žid. obcí) z 75 isr. 54 Ž.

Těžko je — zvláště po této stránce — přehlédnouti město Brno a okres ostravský, v nichž sídlí bezmála polovice všech Židů moravských. V okresu ostravském přihlásilo národnost židovskou 37,9% israelitů (v sousedním okresu slezskoostravském 51,7%), ve yelkém Brně 27,2%, a to ve vnitřním městě 26,9%, v předměstích (velkou většinou českých a na Židy celkem chudých) 41,3%, tedy značně více, ačkoliv by se — při stejném posuzování obou národních elementů se strany israelitů — dalo souditi na opak. Obě místa, ale zvláště Brno, stojí tedy v tomto směru pod zemským průměrem, na rozdíl od Prahy, kde procento Židů (nár.) mezi israelity stojí o polovici nad zemským průměrem. Toto poměrně nízké procento židovské národnosti mezi israelity .souvisí s vysokým procentem (45,4%) Němců a velice nízkým procentem Čechů (10,3%) mezi israelity celé župy brněnské, ze 4/5 české. Procento Čechů sníží se pro město Brno ještě více, uváží-li se, že israelité této župy bydlí mimo Brno velikou většinou v území českém, ve kterém se patrně přihlašovali k Čechům měrou vyšší, nežli obnáší župní průměr. Takto je brněnská župa až na Podk. Rus a 2 německé župy v Čechách předstižena (ze žup většinou českých) pouze župou ostravskou, vykazující mezi israelity pouze 8,6% Čechů a 24,9% Němců, při čemž však nutno přihlédnouti k tomu, že v ostravské župě je značně vyšší procento národnosti židovské (50,1%) a israelitů cizinců (25,9%; v župě brněnské jen 11,3%), takže poměr Čechů a Němců (mezi israelity) je v brněnské župě pro Čechy nejnepříz-