str. 177

divější v_celé republice (i v župě těšínské je mezi israelity poměrně více Čechů —11.8%, početně — třeba nepatrně — více nežli Němců — 595 Č., 591 N.). Je to charakteristické pro brněnské israelity, že se ani po převratu nemohli zhostili německého rázu, který jim vtiskla dřívější německá nadvláda, a že zůstali po této stránce i za israelity na Slovensku, kteří se přece jen přizpůsobili ve větší míře změněným poměrům.

Také v ostatních župách moravských je zastoupení českého živlu mezi israelity nepoměrně nízké, činíc v župě jihlavské 22.9%, (žid. nár. 38.3%), v hradištské — úplně české — 28.8% (žid. nár. 65.4%), v olomoucké 16.2% (žid. nár. 38.9%); na Moravě a ve Slezsku 13.5% (žid. nár. 41.12%). Zajímavé je, že v župě jihlavské je mezi všemi israelity poměrně více Čechů, nežli v župě hra-dištské (následkem vysokého procenta israelitů-Židů na. Hradišt-sku).

Vyloučí-li se židovská národnost a cizinci, a srovnají-li se pouze příslušníci ostatních národností mezi israelity, dojdeme k těmto číslicím:

Kromě župy hradištské, ve které má skoro 98% Čechů mezi israelity toliko 2,5kráte tolik příslušníků své národnosti jako 2% Němců, jsou i(mezi israelity) Češi vůči Němcům vesměs ve značné menšině, a nejslabší, jak svrchu bylo řečeno, právě v župě brněnské, která jinak je po hradištské nejčeštější (majíc přes 80% Čechů).

Hustota Židů (nár.) je pouhou výslednicí hustoty israelitů v jednotlivých župách a okresech, a jejich hlášení se k samostatné židovské národnosti.

Proto také na Moravě, kde se israelité přihlašovali hojněji k židovské národnosti nežli v Čechách, liší se poměry od českých velice značně, tím více, že uplatňuje se tu také ještě vliv bývalých židovských obcí, které nejen že si uchovaly v nynějších sloučených obcích dosti silnou populaci israelskou, nýbrž že byly a dosud jsou jednou z hlavních záštit židovské národnosti na Moravě.

Nejsilnějším procentem vyznačuje se město Hradiště, kde obě složky příznivě spřažené dopomohly židovské národnosti ku 5.89%, s jakým shledáváme se až na východním Košicku (v druhém místě Lipníku, ve kterém rovněž procento Židů nár. mezi israelity přesahuje 90%, obnáší procento Židů v okrese — následkem menšího počtu israelitů vůbec — jen 0.91%); po něm