str. 188

Ve svatebních obřadech jiných slovanských národů vyskytuje se pálení hojně na Ukrajině a u Bělorusů, kde rozdělávají oheň buď na cestě do kostela nebo z nevěstina domu do ženichova, tak aby nevěsta, ženich nebo oba musili přes oheň přejiti, podobně jak bylo zvykem i u jiných národů indoevropských. V německých Lučkách nepřeskakuje však nevěsta přes oheň a sám název „páliti slamník" uvádí Hanika v souvislost s normandským posvatebním hodováním (podle Buschana) „jisti sna-šin slamník". Rozhodně nové údaje ze Slovenska vzbuzují pozornost a vymáhají si dalšího osvětlení. Je úkolem nové sběratelské činnosti mezi slovenským lidem doplniti ještě tyto důležité zprávy.

D. Stránská.

Zprávy o museích a společnostech národopisných.

Městské museum v Litomyšli hýla nově instalováno v historicky památné budově bývalého piaristického- gymnasia, upraveného pro musejní účely. Sbírky jsou vystaveny ve 14 místnostech a rozděleny v šest oddělení. Národopisný oddíl je rozležen- ve velké dvoraně v 1, poschodí na prostoru 200 m* a ve dvou interieurech, zařízených v selské světnice. Ostatní oddělení obsahují sbírky archeologie historické i prehistorické, keramiky a přírodovědné, přízemí věnováno- je památkám cechovním, spolkovým a uměleckému průmyslu, vedle toho umístěn je tu městský archiv (vědecky uspořádaný prof. Zd. Nejedlým), slavín, lapidarium a obrazárna. Kromě toho upraveny jsou v hudo-vě sály přednáškový a výstavní, pracovna a knihovna.

Obětavá snaha pracovníků musejních nalezla ohlas ve veřejnosti, zvláště v Litomyšli samé, a dosáhla velké finanční podpory, takže práce byla zakončena úspěchem a litomyšlské museum čestně postaví se po bok předním krajinským ústavům.

@----------------------------------------

Městské museum ѵ Počátkách, umístěné v místní záložně, získalo podle výroční zprávy za r. 1925—1927 další dvě místnosti, takže sbírky mohou býti přehledněji uspořádány. Snahou nejbližší doby bude soustředili i městský archiv do jediné místnosti. Správa musea zasadila se o ochranu památek a dosáhla schválení městské rady, aby byla přibrána k poradám o přestavbách památek a aby jí byly povinně odváděny fotografie všech bouraných objektů. Z četných přírůstků musea zasluhuje pozornosti dar pí de Grego-rio, vdovy po posledním poč.á-teckém hrnčíři, která darovala museu všechno nářadí, hrnčířské kolo i četné výrobky svého chotě. — Subvence musea obnášely v r. 1927 celkem 1200 Kč.

@-----------------------

Musejní a literární spolek Palacký ve Slaném založil ku propagaci musejních zájmů a. pro bedlivější ochranu památek instituci musejních jednatelů, jejichž povinností je upozorňovati musejní správu na nálezy a na potřeby ohrožených předmětů. Jednatelů jmenováno prozatím 35. lúspěch-u dosáhlo i úsilí spolku o zachování starých zvonic, z nichž ne-probilická byla již opravena.

V museu bylo opatřeno několik nových skříní, nově byla zinstalo-vána archaeologická. sbírka drem Boehmem, označeny vystavené. předměty a řed. Fr. Šafránkem pořízen soupis knihovny a listinného archivu. Celkem shledáno' 1371 dílo, 1969 listin, 219 obrazů a 215 fotografií. Kromě toho provádí se revise všech sbírek, po jejímž ukončení budou zavedeny čtyři inventáře. Inventář národopisné sbírky má být rozdělen v 17 oddělení. — Museum navštívilo v uplynulém roce 1513 osob, nečítajíc návštěvy hromadné.

@--------------------------