str. 216

„Milý muži, já pláču pro len váleček, co visí támle na zdi." „Ženo, ty si blázen!" Druhý den švec vstal a povídá: „Ženo, já clu do města. Jesli tam najdu menšího blázna, neš si ty, tak tebe vyženu." Kdys přišel do města, byl tam jarmak. Tu seděla hrnčířka s hrncema. A švec se jí začne mezi hrncema motat. Hrnčířka se ho ptá, co hledá. „Hledám díru do nebe." „A koho tam máte?" „Mám tam syna a chci mu dát ňáký peníze." „A pane mistr, já tam mám taky ceru. Prosím jich, jesli tu díru najdou, já jim tam taky pošlu peníze." „Zaplať Pán Bůh, uš sem tu díru našel." Hrnčířka mu dala dvě stě a on šel do nebe. Zatím přišel do jedny fary a pan farář byl s kočími pryč. Sejmul klobouk s hlavy a povídá: „Slečno, nedala byste se předělat, já dělám ze starejch mladý." „Pane mistr, prosím jich, předělají mě tak na šesnáct let!" On se jí ptá: „Máte tady ňákej velkej koš, tak ho sem přineste a osm kop vajec! A taky plíny máte?" „Taky máme." „Tak si musíte do toho koše vlest." Švec vzal drobet plev a posejpal ji furt. „Tak, nejčky nesmíte mluvit! Musíte tak bejt čtyřiadvacet hodin v tom koši! Kdyby se vás pan farář ptal na něco, řekněte, že nesmíte mluvit, že byste nebyla předělaná." „A co chcete od práce?" On řekl: „Pět set!" Kdys dostal peníze, šel pryč. Za chvilku přijel pan farář s kočím. Pan farář de do kuchyně a kočí vede koně do maštale. Pan farář vidí kuchařku v koši, ptá se jí: „co děláte?" A ona mu nic neodpovídala. Ptá se jí po druhý. Ona zase nic. „Ste němá nebo hluchá, že neodpovídáte?" „Důstojný pane, já sem se dala předělat." „A kerý prase vás předělávalo? A co ste mu vod toho dala?" „Dala sem mu pět set a osm kop vajec." „Tak vidíte, neš to zase nahospodaříme, co to dá práce. Co to bylo za chlapa, jak vás předělával. Jak tady byl asi dlouho?" „Asi půl hodiny." „Osedlej toho. Šimla, my ho chytnem'!" Přijeli k lesu a on tam sedí muský. „ZepteiJ se ho, jak tády sedí dlouho v tom lese." Kočí se ho ptá: „jak tady sedíte dlouho?" „Asi hodinu." „Neviděl ste tady jít ňákýho muskýho?" „Viděl, toho byste uš nedohonili. Řekněte důstojnýmu pánovi, kdyby mi toho koně pučil, že bych mu ho chyt!" „A co to máte pod tim kloboukem?" „Ale papouška!" Pučili mu tedy koně a on jel za tím chlapem, ale neš jel, tak řek': „Toho papouška mi dobře hlídejte, aby mi neulíť. Kdybych se hned nevrátil, tak pro toho papouška nesmí žádný šahat neš pan farář. Jak se ten kůň menuje?" „Vloni!" Švec sedl na koně a jel domů. Doma se měl se svou ženou dobře aš do smrti. Koně prodal a ženu nevyhnal, protože našel hloupější lidi.

Ale kdys uš byl večer a švec s koněm se nevracel, pan farář povídá: „rozběhni se po lese!" Kočí pořád křičel po lese „Vloni" na koně.

Tu najednou přídě k němu hajnej a povídá, co tu hledáte? On řek', že pán pučil „Vloni" koně. Řekněte pánovi, že je hlou-pej, že pučil vloni koně a letos že ho chce. Kočí vyřídil, co mu hajnej řek'. Musíme jít domu. Toho papouška musíme vzít taky