str. 238

v kraji, a pro bedlivé ohraničení jejich oblastí. K tomu účelu doporučuje brati na pomoc i exposice musea a doporučuje umí-sťovati k předmětům méně probadaným prozatímní mapky s výkladem, co je známo o nich a které otázky zůstávají nezodpověděny, slibuje si od obecenstva zájem a spolupráci. Je-li pak již materiál shromážděn, žádá od musejních pracovníků syntetickou činnost, t. j. vázat geografii typů s geografií výrazů, ilustrovat na modelech vývojové řady a vznik nových typů a p. Po výkladech o zásadách sběratelských a instalačních následuje pak v druhé části knížky přehled materiálu, který třeba sbírati, od lidového lovectví a rybářství až po zvykosloví a kulturu duchovní, přehled, který přechází mnohdy až ve výklad. K těmto 23 kapitolkám připojena je vždy i bibliografie předmětu, kterou doplňuje na konci knihy přehled národopisné činnosti u sousedních národů, takže stať Moszyňského je nejen vodítkem pro musejní pracovníky a sběratele, nýbrž i uvedením do studia národopisu pro laiky, v prvé řadě ovšem do studia materielní kultury.

D. S.

Drobné zprávy národopisné.

Národopis ve vlastivědných sbornících.

Boleslavan. Vlastivědný sborník Mladoboleslavska a Benátecka. II. 1927—8. — J. V. Slimák: Statistika řemesel našich měst r. 1757. — Josef Vilím: O učitelských koledách. —■ V. Kozák: Štědrovečerní zvyky. — Karel Sellner: Boží voda. (Historie uctívání léčivého pramene u Jemník.) — Čeněk Novotný: Na selském statku před sto lety. (Smlouva o odstupu živnosti.) — Ed. Svárovský: Jména pozemků dobrovického kraje. — Kamenné vzpomínky na minulost. (Podrobný soupis křížů, soch, kaplí, božích muk a pod.) —■ Sbírka vánočních koled a pověr mezi různými zprávami.

Kraj kalicha. Sborník okresu táborského, milevského a sedlčanského. V. 1927—8. — R. Cikhart: Lidové stavby na Táborskú. — Týž: Zkazky z okolí táborského. — Jos. Mareš: Olejna (s obr.). — Týž: Naše tkalcovství. — Frant. Tanzer: Nápis na mlýně Veselých v Táboře (z r. 1506). — Emil Smrž: Vesce, ■ Dírné, Želeč, Nedvědice, Čeraz, Mokrá, Vlastiboř. (Üdaje o vsích.) — Ferd. Pátek: Sbírejte.

Krajem Pernštýnův. Vlastivědný sborník okresu pardubického. VIII. 1927—8. — Frant. Schwarz: První vánoční stromek v Pardubicích. — R. Vojtěchová: Rmoutilův betlem. — Boh. Lidmila: Jak se zažehnávaly a za-říkávaly nemoci. — Z našich pověstí.

Královéhradecko. Vlastivědný sborník pro školu a dům. V. 1927—S. — Jan Divecký: Soukenictví a soukeníci v Hradci Králové. — St. Senrád: V Rokosově provazárně. — Jos. Procházka: Historka z dneška a minulosti (o ručním zpracování lnu a konopí). — Týž: Svatební kužel na Dohalicku. —■ A. Bohdanecký: Cukrová bába. — St, Senrád: Hadrář Trčka. — Jos. Jahoda: Mizející figurky z Hradecka. „Kvasné báby". — F. L. Sál: Necha-ničtí „Rumuni". (Üdaje o pálení povidel.)

Náš domov. Vlastivědný sborník okresů Jičín—Libáň—Sobotka, III. 5927—8. — V. Kozák: Vzpomínky starých. (Cenné zápisy zvykoslovné a o životě.) — Týž: Lidová řeč v Železnici a okolí.. — Ant. Martínek: Dřevěné stavby na Jičínsku. (Svědomitý přehled tektoniky a budov s 38 obr.) — Jar. Pažout: Názvy osad a míst na Sobotecku.