str. 239

Naše Polabí. Vlastivědný sborník okresu brandýského. V. 1927—8. — Zeman-Všetatský: Vinařství na Brandýsku. (Historická data.) — Z. Gut-wirth: 0 starých chalupách. (Doprovod k obrázkům.) — A. Bezáč: Bývalá „sanejstrovna" v Brázdíme. — Týž: Na križovatkách. (O vzniku křížů a kapliček.) — Jar. Laušman: O zaniklých osadách. — Týž: Obce a osady našeho okresu podle stáří. — F. V.: Pomístná jména v katastru čelákovickém. — Týž: Židé u nás. — Vojt. Urbanicles: Kterak shazovali kozla v Kostelci n. L. (r. 1820).

Naše Praha. Vlastivědný časopis pro mládež. IV. 1927—8. — Fr. Homolka: První vánoční stromky v Praze. — Týž: Koledy z Libně. Velikonoční pomlázky z Libně. — Týž: Vyšehradské pověsti. — F. V. Vykoukal: Některé zvyky lidové v naší Praze. — Dr. Jindřich Veselý: Loutková divadla ve Velké Praze. — Ze staré i nové Libně. (Pověsti, zvyky atd.)

Od Ještěda k Troskám. Vlastivědný sborník českého severu. VI. 1927—8.

— V. Havel: Ze selské svatby z Poještědí. — Týž: Lidové pověsti z Po-Ještědí. II. — Týž: Dějová skutečnost „Divousů" Karoliny Světlé. — M. V. Ježková: Národopisná snůška z Turnovská (zvyky, písně a pod.). — Petr Matoušek: Zašlé typy dřevěných světnic na Turnovsku. — Dr. J. V. Šimák: Staré zprávy o rumôlce u Jesenného. — Týž: Paberky o skle, dodaném na stavbu a ke dvoru Albrechta z Valdštejna v Jičíně. — Jos. Voborník: TJrbář českodubský z r. 1590. — J. Novotný: Řemeslnická statistika našich měst r. 1757. — J. Polák: Kamenářství na Turnovsku.

Podoubraví. Vlastivědný sborník okresu čáslavského. V. 1927—8. — Ing. Frant. Kořínek: K dějinám obdělávání půdy na Čáslavsku. — Jos. Tuček: Z dějin obce Schořova. —■ Em. Chramosta: Bývalé zájezdní hospody v okolí Čáslavě. — F. V.: Z kuchyně venkovanů na Čáslavsku. — R. M.: Bývalá zájezdní hospoda v Markovicích. — Josef Tuček: Zápis (kontracht) 144 let starý. — K'. Paukner: Vzpomínka na válku prusko-rakouskou r. 1866.

Sborník okresu železnobrodského. IV. 1927—8. — Fr. L. Zelinka: Sbírejme zvláštnosti mluvy lidové. — A. Pršala: Vývoj příjmení v našem okrese.

— Dr. J. V. Šimák: Soupis osob podle víry na statku Navarově r. 1651. — Fr. Mizera: Železářství v našem okrese. —• F. a M. Halama: Dějiny sklářství v Alšovicích. — Fr. Strnad: Šumburský doktor Faust. —• Jos. Lhota: Pověst o původu názvů Bratříkova, Zásady a Držková.

Vlastivědný sborník českého jihovýchodu. VI. 1927—8. — Karel Pechek: O jednom mizejícím řemesle. (Popis staré výroby punčoch.) — J. F.: Bývalá pelhřimovská valcha. — Boh. Bradáč: O lidovém kroji na Jihlavsku (s výčtem českých osad této oblasti). — Josef Dobiáš: Osadní jména v okrese pacovském. — Jan Zoubek: Příspěvky k dějinám Pacova a okolí (o stáří německé kolonisace). — Jar. Lipanský: Kladiny (o lovu rybníků). — Jos. Dobiáš: Sto let zápasu měšťanů hořepnických s jejich vrchností. — Dr. Karel Jun: Dr. Václav Plaček.

Vlastivědný sborník okresu slánského a novostrašeckého. V. 1927—8.

— F. Tůma: Bartoloměj Schoř, sběratel bylin. — Ša: Rostliny v lidovém léčení. —• Týž: Zvonice ve Pcherách. —■ Ing. Mil. Fürst: Vzpomínka na svatodušní pout ve Třtici a jejího zakladatele. — A. Petráčková: Kroj a zábavy v 19. století.

Vlastivědný sborník Podřipska. V. 1927—8. — V. J. Řehák: Kaplička v Solanech. — J. Malý: Mlýn v Křesýně. (Dějiny mlýna.) — Kněžský desátek a „železné krávy" (data z podřipských farností). — K. Z. Žmavský: Názvy místních poloh v Dřemčicích. — J. Krotil: Vražkov (dějiny a vývoj obce). — Pověsti. — K. Rozum přispěl kresbami roudnických perníků, mošen a zlatého čepce.

Zálesí. Vlastivědný sborník okresu humpoleckého. IX. 1927—8. — Jaroslav Mančal: Lidové přezdívky a titulatury. — Týž: Tance chasy zále-sácké. — Týž: Jak Zálesáci v 19. století bydleli. — Ant. Tomíček: Paměti malých osad na Humpolecku. — Týž: Něco o muzikantech na Zálesí. — Týž: Lidový názor o hromu a blesku. — Týž: Lidové stavby na Humpolecku. (Několik všeobecných poznámek.) — F. Šíma-Trojanský: O starodávném léčení. — Josef Lukášek: Jermarky. (Vzpomínka na humpolecké