str. 241

vena nová, moderním požadavkům odpovídající budova, k níž základní kámem byl položen již 18. května t. r.

Široký program zemědělského musea rozeprat je .nad rámec rolníkovy práce a přijal za své i obory lesnický a zahradnický-. Výbory lesnického a zahradnického musea přistoupily n. 1927 k zemědělskému a přiřadily své exposice k jeho sbírkám.

Kromě centrálního musea v Praze rozhodl se musejní spolek uvésti v ždvot i musea zemská v Brně, Bratislavě, Opavě, Frýdku a v Mukačevě. Prvé z nich bylo otevřeno museum ve Frýdku r. 1924 v místnostech zámku. R. 1927 byly zinstalovány sbírky musea v O p a v ě v Masarykově státní vyšší hospodářské škole a zdárně vzrůstají. V Brně hude museum otevřeno ѵ lednu r. 1929 ve vlastním paláci; dosud usilovalo zejména o organisaci musejních odborů a o soupis lidových staveb (v 360 perokresbách akad. malíře J. Grusse). Bratislavské museum dosáhlo vlastní representativní budovy a ve svém úsilí obrátí se nyní intensivněji ke shromažďování sbírek. Ku podpoře vědecké literatury založen při museu ediční fond.

Správa zemědělského musea je si vědoma, že rozvoj ani zemědělství ani lesnictví, jako žádný proces kulturní, nelze 'znázorniti toliko předměty sbírek. Proto dán počátek i práci .archivní, zvláště archivu fotografií, archivu osobnímu a lesnickému. Odborná knihovna ústavu (kromě příruční knihovny) spojila se se Slovanskou zemědělskou knihovnou.

Vnější činnost musea jeví se ѵ činnosti výstavní (sluší se jmenovat zejména účast retrospektivou oradel při jubileu českého ruchadla), v činnosti přednáškové a vydavatelské. Od r. 1928 vydává museum vlastní obsažný Věstník čsl. zemědělského musea, ѵ jehož prvním svazku uveřejněna je obšírná zpráva o desítileté práci ústavu.

Velké podpory při budování sbírek -dochází zemědělské museum u svých okresních odborů, jichž v Čechách je 100, na, Moravě 15. Samostatná zemědělská musea vybudovaly si okresy netolický a jeví

Ačkoliv museum v Praze bylo otevřeino toliko o svátcích, čítalo v r. 1927 celkem 28.869 návštěvníků. Vydání pražského musea, činila 265.875 Kč. vydání všech ústavů obnášela kolem 3,000.000 Kč.

Rozkvět mladého ústavu za prvních deset let činnosti je jistě příkladný, přičiněním správy musea, jejímž agilním jednatelem je d r. Jos. Kazimour, předsedou posl. A. Prokůpek. Přejeme Československému zemědělskému museu dalšího zdaru.    D. S.

@---------------------

Umělecko-piůmyslové museum v Praze provedlo během r. 1927 celkem 30 výstav a drobných exposic. Mezi nimi pro lidopis důležitá byla výstava sklářství, bijouterie a jablonecké práce, za jejíhož trvání prosloveny i odborné přednášky K. K v e r k y O českém perla řství a inž. S t. Bach-t. í k a Jablonecké sklářství. Zvláštního úspěchu dosáhla výstava týnecké kameniny, při níž vydána byla Štencovým nakladatelstvím odborná publikace piací řed. F. X. Jiříka. Sbírky musea byly rozmnoženy o 114 kusů. Knihovna uspořádala 19 výstav, založila nové oddělení dětských ilustrovaných knih, časopisů zastoupeno 295, čtenářů bylo 18.059. Vydání musea činila Kč 492.38072.    D. S.

@----------------

Hygienické museum v Praze bylo v měsíci lednu ustaveno. V čelo povolán vrchní fysik dr. Lad. P. Procházka, který se zástupci ministerstev, university, soc. zdravotnických ústředí a vynikajících odborníků řídí vývoj významného tohoto podniku. Společnost získala koupí pěkné sbírky hygienické výstavy, která byla v září minulého roku v pražské