str. 242

„Lucerně" uspořádána. Také otázka vhodných místností bude rozřešena ideálno v budově, kterou hodlá již v nejbližší době postavili Technické museum, s nímž Hygienické museum navázalo nejužší styky. Cílem společnosti jest soustavná výchova lidu, ahy žil podle základních zásad zdravovědy. K tomu hudou určeny výstavní předměty, které budou hleděti vtělovati theorii ve skutečný život, zabraňovat nemocem a odvracet úrazy, aby lidé nemusili předčasně a zbytečně umírati. Budou tu preparáty anatomické, mikroskopické, modely a muláže, diagramy a názorné obrazy, souborné exposice našich zasloužilých soc. zdravotních spolků a institucí a interieury lázeňských, sanatorních a zdravotně průmyslových podniků. Bude tu také oddělení retrospektivní, ukazující vývoj našich' dnešních znalostí hygienických' a věnované lidovému léčení, léčivům a prostředkům ochranným. Čítárna, zdravotnická knihovna, přednášková činnost a odborné výstavky budou doplňkem vytčeného pracovního programu. Společnost vystoupila po prvé na veřejnost na letošní hospodářské jarní výstavě v Praze soubornou hygienickou výstavou, která měla lyto oddíly: Výživa — hygiena venkovského obydlí — boj proiti alkoholismu, tuberkulöse a pohlavním nemocem — ochranná péče matek a kojenců.    ch.

@--------------------------

Museum Augusta Sedláčka pro vlastivědu Prácheňska v Písku. Písecké museum bylo r. 1927 nově otevřeno pod novým jménem a v nové úpravě k dalším širším vlastivědným i osvětovým úkolům. Na popud dra J. Malého došlo v r. 1926 k založení Sedláčkovy musejní společnosti, která se ujala opuštěných sbírek dosavadních a přičinila se, že materiál hyl nejen odborníky zrevidován, zkatalogisován a znovu sinstalován, nýbrž že se přikročilo i k nové sběratelské a výzkumné činnosti. Sbírky rozděleny v osm oddělení, obsahující: I. památky po místních výtvarnících, mezi kterými vyniká sbírka prací J. Z. Quasta a ikonografie Písku, II. památky po místních spisovatelích se sbírkami um. průmyslu a numismatickou, III. interieury městských památek, IV. oddělení prehistorické archeologie a sbírky přírodovědné, V. oddělení národopisné, VI. památky řemesel, obchodu, zemědělství- a církevní, VII. hradní síň se zbrojnicí, VIII. lapidarium. Knihovna spojena je s archivem. O rozdělení rozhodovaly poměry místa, přece je však škoda, že pod pojmem národopis rozumějí se jen výšivky a snad malované nádobí, nikoli předměty charakterisující kulturu lidu. Jinak nebylo by možno, aby na př. s památkami zemědělství počítalo se mimo „národopis". — Během roku byly uspořádány dvě výstavky. Sbírky obsahují 1648 předmětů, knihovna 3381 čísel, vydání činila 56.560'69 Kč. V čele musea stojí starosta města M. Bran-deys, jednatelem, je prof. Josef Kaiser.    D. S.

@-------------------

Krajkářské museum ve Vamberce. Popud ke zřízení musea při krajkářské škole vyšel již před válkou od předsedy Ant. Bednáře. Nyní pak za pomoci Státního ústavu pro domácký průmysl dochází k jeho uskutečnění zásluhou jednatele F. Stehlíka, připravuje se materiál a otevření chystá se ke 401etému jubileu školy v r. 1929. V programu musea je zachytit především vývoj vzorů domácího krajkářství od nejstarších dob a je shromážděna již obsáhlá kolekce místních vláčkových krajek s názvy a od obchodníků slíbena je kolekce krajek nitěných. Kromě toho sbírají se potřeby a nářadí krajkářské, fotografie, zakládá se knihovna a doplňují se i sbírky jiných, nedomácích krajek, mezi nimiž vyniká sbírka F. Kretze. Nesporné je však, že význam musea tkví v sebrání dokladů o místní výrobě a doporučuje se hleděti i ke vzrůstu výroby a sociálnímu vývoji.    D. S.

@---------------------

Městské museum v Sušici. V ír. 1927 uskutečněn byl kurs pro otoecní kronikáře s přednáškami dra F. Macháčka a pokračovalo se v Publikacích musea. Jako III. sv. vydána studie jednatele K. Turka, Věž děkanského kostela sv. Václava v Sušici, a připravují se další svazky historického obsahu.