Osídlení panství novomestského na Moravě.

J. F, Svoboda
Příspěvek k dějinám kolonisace a ke studiu sídel.

Důležitým oborem vědeckého národopisu je jistě zevrubné studium sídel národa v nejužším slova smyslu, tedy osady (mě-stiště, vesniště a jejich ochozů) a s tím pak těsně spojené studium jednotlivých jejích součástí: obydlí, staveb a kultivace půdy. Jen tak dají se zjistiti charakteristické známky i vzájemné vlivy národů, nebo i kmenů národa. A proto již program Národopisné výstavy zdůrazňoval význam a důležitost nesnadného jinak úkolu probadání úpravy a rozlohy osad i ochozů a snaze výstavního výboru pro stavby a sídla podařilo se sebrati alespoň tak hojný materiál, že mohl, třeba jen povšechně, po této důležité stránce znázornili poměry našeho národa a vy-tknouti zásadní směrnice pro osídlení, vyplývající ze tvaru, jména a uspořádání osad. Je přirozeno, že materiál výstavní nikdy nemůže se ztotožniti s materiálem studijním a ani nemohlo se proto výstavou cíle dosáhnouti. Vždyť hlavní vadou onoho materiálu bylo, že se omezoval na přítomnost, již posunoval do daleké minulosti, přezíraje staletý vývoj; a v tom tedy musí spočívali zase hlavní náprava.

Je pravda, že dochované podrobnější archivní zprávy sahají zpět pouze do doby, v níž jen nepatrná (novější) část našich osad má evůj původ. Z toho však současně vysvítá, že v ostatních případech rozhodné slovo bude míli národopis, od něhož ise žádá, aby určitěji promluvil tam, kde mlčí písemné zprávy. A z tohoto úkolu již samy sebou vyplývají, jak soudím, dvě zásadní povinnosti pro vážné studium: a) začíti tam, kde se končí písemné zprávy, čili na podkladě jich rekonstruovati si podobu osady v době, kdy písemné zprávy o ní začínají, a b) z doby vývoje, o níž máme písemné zprávy, sebrati zkušenosti a stanovití směrnice, podle nichž dal by se posuzovati vznik a vývoj v době, v níž historie mlčí.

Abych ukázal, jak podstatný rozdíl je mezi přítomným a minulým stavem osady a jaký by se měl tedy pro tento obor potřebný studijní materiál shromažďovali, vylíčím kolonisaci panství novoměstského na Moravě, jak se jeví v archivních pramenech a dolo'žím líčení reprodukcí starších polohopisných náčrtů osad.*)

*

*) Ač snad ipro -práci samu bylo by výhodnější, kdyby se mapky překreslily a upravily, reprodukujeme přec raději věrně původní kresby, protože tu jde nejen o dobově cenný měřický elaborát, ale i o důležité po-můcky, na které se mohou opříti různé další studie. Z tohoto důvodu jsou