str. 255

pocítěný nedostatek orné půdy, který se vždy zvláště citelně objevil v době válečné, nebo po živelních pohromách většího rozsahu, jež obyčejně provázela drahota a hlad. A všechny tyto úkazy objevují se tu také na počátku XVIII, stol.4)

Všimneme si nejprve zvyklostí právních. Nějakého předchozího právního jednání (smlouvy) mezi vrchností a poddanými jsem nenašel a z poznámek ve vyměřovacím spisu je

Obr. 1.

patrno,5) že ho také nebylo. Vrchnost prostě mlčky trpěla, když její dělníci po vymýcení částí lesa pro sklené a železné huti a hamry si postavili na vhodném místě mýtiny chaloupku a pa-

4) Válka o španělské dědictví, drahota, hlad a mor, pak ivelká průtrž mračen 31. července 1714, která zničila úrodu a zpustošila na dlouhou clohu pole v širém kraji.
5) Na př.: „Michael fiádek, ein Challuppner, ist ungefähr vor 30 Jahren olmweit aasigen Hammer gestieftet worden, dabey genüsset er herrschaftliche von Seithe dar Ingrowitzer Kranitz ausgerottete Ackhe.r und Wiesen, von welichen er bies Dato kein Heller gezünset." — „Christian Uitö, ein Hammermeister bey dem dortigen Hammer.... dessen Ackher, welche er einige Jahr he.ro nach und nach von Serfhen den' Ingrowitzer tirranitz von herrschaftl. Pa.seckhen ausgerottet und hieraus pflugbahre Ackher gemacht hat..'.." — „Martin Fixa, dessen Challuppen vor 25 Jahren nahen dt denen Ingrowitzer Granitzen aufgebauet worden, bey dieser Challuppen possediret er... von herrschaftlichen Pasekhen ausgerottete und bereits pfluegbahr gemachte Acikher und Wiesen ..."