před lánskou visitací, můžeme souditi z toho, že v r. 1665 je zmínka o vříšťském konšelu.26) Při zaměřování pozemků r. 1735 se shledalo, že je tu 7 chałupniku, kteří mají celkem 190 měřic polí,27) ale ve fasi z r. 1749 jsou stejnoměrně po 10 měřicích rozdělena jen pole lánská 5 chalupníkům; šestý je domkář bez po-

Obr. 10.

zemků a sedmý byl zatím zrušen.28) Číslo 1, 4 a 5 má u domu zahrádku po 'čtvrt achteli a všichni mají loučku na čtvrt dvojspřežní fůry sena.

lupu od Jana Kratochvíle za 33 kop. mor." Jest to jistě onen Jiří Tauber, kterého v lánské visitaci nacházíme pod čís. 1. ve Vříšti a je patrno, že měl chalupu již před 1656.
26) Tamtéž list 293: „1665 o soudě poznamenáno, že Mikuláš krejčího chalupu nákladem vlastním vystavenou má a může ji s vědomím vrchnosti budoucně komukoliv odprodati neb odkázati; konšelem vříšť-ským se říditi má." Je-li tato chalupa totožná s onou čís. 6. v lánské visitaci, dokazovalo by to opět, že prvních pět chalup je značně starších.
27) Viz pozn. 7. v části I. na str.
28) C. 1. Jiří Vašík pole „Nad chalupou" a 2 loučky: „Bod chalupou" a nad chalupou „Paloučky"; č. 2. Matouš Hanyš pole „Pod střemchou" a loučku „Pod chalupou"; č. 3. Jiří Frischhanz 3 pole: „U břesna", „Nad chalupou", „Nad jeřábem" a loučku „U březiny"; č. 4. Jan Havlíček pole „Pod cestou" a loučku „U splavu"; č. 5. Jiřík Tlustoš, pláteník, pole „Nad hamrem" a loučku „Pod hamrem";. č. 6. Václav Tlustoš, pláteník, bez pozemků a domek čís. 7. Martina Schejbala byl zrušen. Lněného semena osívalo se tu 2 měřice.