str. 275

domkáři32) a udělala z něj sedláka. Nepřibírala také kopaniny, nýbrž dala je nejprve zdarma chalupníkům obdělati a teprve, když byly řádně zpracovány a hodily se jí, tedy si je prostě vzala ke dvoru.33) Obdobný vývoj panských dvorů shledáme i jinde, kde nám to archivní prameny dovolují sledovat!, a není pochyby o tom, že to byl hospodářský systém a že asi i v starší době panské dvory jen takto povstávaly. Můžeme proto všude v jejich území hledati prvotní selskou práci, totiž zaniklé selské grunty nebo zaniklé celé osady.

Vidíme tu tedy, že grunty nejen povstávaly, ale časem i zanikaly, že tudíž tvářnost osady a jejího ochozu se stále a někdy hodně podstatně měnila.

Také tato osada povstala na tekoucí vodě, pstruhovém potoku Vříšti, po němž dostala své jméno. Stará obecní pečeť je z roku 1749 a má ve znaku tři kopce; z prostředního vytryskuj! do výše tři prameny a nad dvěma krajními svítí po třech hvězdách.34)

Čtvrtá osada, Kadov, povstala podle poznámky35) ve fasi z roku 1749 v letech 1660 až 1664. Ačkoli toto určení není přesné,

32) „Es befündet sich gleichfalls bey diesen Dorf* Lyechna eine Extra-Chaluppen, so vorhiem nur ein Innmans-Heusl wahre; als aber aus denen Ly.scbner 3 oeclen Baurn-Gründen der Frauemhof situiret worden, hat der seel. Haubtmann Koutek (1715—1721) von diesen oeclen Gründen die theyls weith entlegene und berggic.hte Stükl Ackher (weliche d. Ausmessung nach gegen 12 Metzen Aussaat betragen), zu diesen Imimans-Heusl abgetheyllet und dardurch einen Challuppner gestieftet. Dieser Challuppner wirdt nur den herrschaftlichen Gespunst-Züns und die Ro-both nebst denen Extra-Schuldigkeithen wie vorhiem der gnädigen Obrig-keith zu praestiren schuldig sein, in der Contribution und Fleisch-Kreitzer der Lischner Gemeindt pro Subleuamino, jedoch nur so lang es der gnädigen Obrigkeiith toeliblg sein würde, überlassen."
33) Vidíme to na př. u vříšťského chałupnika Frant. Shejbala, který po 30 let obdělával a užíval kopaniny u lesa Bohdalce, kde měl chalupu (na obr. 7 komplex pozemků dole na pravé části mapy, označený č. 15). V -roce 1736 mu je vrchnost zaměřila, ale že již byly řádně obdělány a blízko dvora, asi v roce 1739 chalupu zrušila a pole. připojila ke dvoru. Šlo-li o dobrého hospodáře, nebylo takové rušení násilné, nýbrž vrchnost dala si ho na jiný, třeba lepší grunt, který neměl právě hospodáře.
34) Opis: PE . POCTIVÍ : OBCE : BRZISSTE : 1749.
35) „Nim komet mann aber auf. das im vorigen Lahns-Cataströ be-zohen und so benahmste Dorf Kadau seyt 1656 neugestift. Dieses ist wohl seit 1656 bies ad Aum 1669 neugestieft worden, jedoch erweislich in herrschaftl. Grund und Boden, dan nachdeme die Waldung in den Frischauer Schmaltzhamer und Glasshütten da umbliegend consumiret worden, schiene unsern Vorfarern die Knollen schon weit abzuhollen (wie wolle mann jetzo zu dem Kadauer Hochofen mehr als dreymahl weiter solche zuführen bemüsiget ist), westentwegen dann ohngefehr in den 1660 bies 64 Jahr in Mitten deren friesehen Waldungen und Terein Kadau genant aufgerichtet und darbei bies ad Am 1673 4 Chalupen zum Quartier vor die Arbeiter und Kholler erbauet wurden, welche so forth ohngeacht, dass solche ebenso wie die Schmeltzhütten nicht an einen Dorfs- oder Contribuitionsmässigen, sondern wirklich in obrigkeitl. Grund, welchen die Waldung gehörte, gestanden und da seit dem, als nach und nach