str. 276

jak z jiných zápisů36) patrno, nemáme jinak příčiny pochybo-vati o správnosti této 'zprávy. Osada vznikla původně jako průmyslová, ježto vrchnost přenesla sem do lesů z Fryšavy vysokou pec, při nílž vznikly domky pro dělníky, kteří zároveň vymýcené paseky proměňovali na kopaniny. V nové gruntovní knize nacházíme tu roku 1665 již čtyři,37) o kterémžto počtu zmiňuje se poznámka lase ještě k roku 1673. Postupně ovšem chalup i kopanin přibývalo, takže Tase sama r. 1749 jich vypočítává celkem osm, vesměs bez pozemků.38)

Strovnáme-И však asi se .skutečným stavem, který nám znázorňuje asi o 8 let starší situační mapa (obr. 8), poznáme zvláště u této obce, jak nedostatečně jsou znázorněny hospodářské poměry ve fasi. Mapa výslovně uvádí: 2 sedláky,39) 6 čtvrtníků,40) 2 dvory, pilu a obecní majetek.41) Vedle těch je tu nejen u dvora vysoká pec a několik vrchnostenských stavení s krčmou, ale i několik neoznačených domků poddanských při cestě od Ro-kytna {domek označený čís. 3 je dvakrát). Ohledně stavení nebyl by tento vzrůst v průmyslové obci v necelých 60 letech snad neobyčejný; rozhodně nás však překvapí značná rozloha obdělané půdy. Kopaniny42) tvoří tu hned větší hospodářské celky (2 sedláci a 8 čtvrtníků) a při stoku potoků Fryšávky a Vříště jsou tu hned dva panské dvory,41) z nichž každý má (po levém břehu každého potoka) velký komplex již dobře obdělané půdy,43) doprovázené mladými lesy (tedy asi nedlouho- před tím vysázenými). Potvrzuje to jen skutečnost, kterou jsme vi-

das Holtz verbrauchet wurde unth wie eich das Terein erweiterte, mit obrigkeitlichen Conseins danzu mehrere Chalupen aufgerichtet worden seynd...
36) Na př. v grunt, knize rychty fryšavské (soud. arch. č. 25) je na listu 175. zápis: „Chalupa Jiříka Schmída. 1657, 16/3, prodal Jíra Struhařů tuto chalupu témuž Jiříkovi Schmídovi, havíři, za hotovejch peněz deseti rejnskejch, kteréžto peníze z důchodu J. M. pána témuž havíři založené a na místě jeho prodavači položené jsou. Týž pak Jíra Struhařů na Radových zasej jinší chalupu sobě vystavěti má." — Viz též násl. poznámku.
37) Soud. arch. č. 223. „Kadova: 1665 koupil Štěpán Hubáček chalupu od vdovy mistra pecaře za 7 zl. r. — 1665 připsána chalupa Jiříkem Stru-hařem vystavená (víz pozn. 36.). — 1665 připsána chalupa Martina ševce. — 1665 puštěna Janovi zámečníkovi chalupa, kterou Volf Struhař na Radových vystavěl a pak po čase ušel."
38) Č. 1. Matěj Frydrych, dělník při vysoké peci;č. 2. Václav Boháč, dřevorubec; č. 3. Ja,n Plocek, pokažený zámečník, který nyní jen nářadí slévačské upravuje; č. 4. Jan Dítě, uhlíř; č. 5. Antonín Stehlík, dřevorubec; č. 6. Jakub Sláma, pláteník; č. 7. Jan Brázda, nádeník; č. 8. Matěj Haman, dřevorubec.
39) Jíra Lorenc (č. 1.) a Matěj Hamann (č. 2.).
40) Jan Dítě (čís. 3.), Jan Plocek (č. Ł), Václav Boháč (č. 5.), Matěj Michálek (č. 6.), Jakub Sláma (č. 7.) a Jan Brázda (č. 8.).
41) Kadovský dvůr (č. 10.), Josefovský dvůr (č. 11.), obec (č. 9.) a Pod-medlovská pila (č. 12.).
42) Na této mapce značeny světlejší barvou; lánské pozemky ke dvorům jsou červeně čárkovány.
43) Josefovský dtvůr byl později zrušen a utvořen ,z něho selský grunt „Kadůvek" zvaný; ostatní pozemky připojeny pak ke Kadovskému dvoru.