str. 277

děli u předešlé vesnice, že tu jde jistě o zaniklé osady nebo části osad, jak dovodím ve stati následující. Nápadno je, že o této vsi, jejíž hlavní vývoj se dál také počátkem XVIII, stol., se vyměřovací spis z r. 1736 nezmiňuje, ač jinak dotýká se bezprostředního okolí; snad bude o ní zvláštní, dosud nezjištěné měření..

Ani poloha této obce nebyla původně jinší, než ostatních, ale brzy počala se ucelovati, vytvářejíc prostranné návsí. Stavení stála původně také na počátku vlastních pozemků, které se za nimi dále rozprostíraly. Ale vedle této hlavní trati tvořua se již na druhé straně potoka pozemková trať druhá. Jméno dostala tato nová vesnice zase podle názvu paseky „Na kado-vách",44) který ovšem,, jak v části další pokusím se dokázati, povstal po zaniklé starší osadě Kadov. Známá mi nejstarší obecní pečeť není vročena, vyskytuje se však koncem XVIII, stol.; ve znaku má symbol víry: velikonočního beránka,45) což by ukazovalo na dobu potoleranční.

O části osady Brušovec, která také v této době vznikla, zmíním se v následující stati při osadě Křižánkách.

(Dokončení následuje.)

O černokněžnických knížkách.

Dr. K. V. Adámek

Důležitým oborem národopisného studia jest zjišťování podnětů, příčin a vlivů, jež působily na vývoj lidového podání, zvláště na vznik a šíření se rozmanitých pověr.

Rada pověr lidových týká se pátrání po pokladech zaklínáním zlých duchů.

Lidé vypravovali .si, že a který občan umí citovati z knihy čerty a zlé duchy. Slýchával jsem taková vypravování o bývalém hlineckém občanu, již zemřelém, že má na červeném papíre psanou knihu, z níž cituje zlé duchy, ale v pozůstalosti jeho nebyla taková kniha nalezena, buď že ji zničil sám nebo někdo ji odstranil. Bylo vypravováno, že i v jiných obcích na Hlinecku jsou takové černokněžnické knížky, ale pátrání po nich bylo dlouho bezvýsledné.

Konečně přece podařilo se mi získati z Hamrů u Hlinská vázaný rukopis takové knihy a jinde jiné podobné zápisy staré.

I. Zajímavé doklady o vývoji pověrečných názorů o získávání pokladů pomocí zlých duchů obsahuje rukopis „Knjha Wo-

44) Polohu „Na kadových", „Na kadovech", „Na kadovách", „Na ka-dove" anébo „Kadova" nacházíme často ve starších zápisech, na příklad v urbáři panství novoměs.t. z r. 1587 (Mor. urbáře I. str. 20. a j.) a není proto odůvodněn místní výklad jména obce od toho, že okolní lid, pohlížeje na zdejší lesy, soudil na počasí, říkaje: „Lesy kadí (kouří) — bude pršet."
45) Opis: PECET . OBCE . KADOWSKE +.