str. 279

spomocti mohli. Tehdy jsem budoucímu světu k památce [a] Velkýmu užitku tuto; mou práci zanechal a vytisknout nechal."

Ve „Volání Theropi" ujišťuje se příznivým výsledkem,, pakliže ten, kdo tuto knížku potřebovat, skrze ní svého štěstí hledat a dojít chce, nej dříve „na svůj oumysl dá s1oužit 3 anebo 5 m š í svatých ke cti a chvále Nejsvětější Trojice božské, kdyby ale v stavu nebyl, ty mše svatý dát sloužit, tehdy má těch 3 anebo 5 m š i svatých, jak z vrchu navrhnuto bylo, pohoz ně slyšet". Když se 3 dny postil, dokonale zpovídal a svátost oltářní přijal, má dáti chudým 41 denárů, aby se za jeho štěstí pobožně modlili. Není-li srdnatý, má si ještě dvě osoby přibrati, „však ale tak, aby jeden jenom na tej knize sám říkal a druzí pak 2 aby jiné pobožné modlitby říkali po~ šeptm-o". Musí'k tomu svěcenou svíci a krucifix míti.

Git o vat i má se ve středu nebo v sobotu před novým měsícem anebo na nový měsíc mezi 11. a 12. hodinou ve dne anebo* v noci, doma pod střechou anebo- v poli pod širým nebem. Neučený ať přibere si „dobře učeného", sic jinače nic neobdrží z toho, co žádá. Nepodařilo-li by se, co doufal, musí znova svědomí -své zpytovat a se zpovídat a jít k přijímání, tak zase to žádané štěstí obdrží.

-Kdyby někdo- chtěl nějaký poklad vyzdvihnout, měl tuto knížku nechat ležet 24 hodin m a místě, „kde by myslel, poklad míti", a na ni 3 hrstě hlíny hodit a na svůj oumysl 3 aueb 5 mší čisti nechat aneb -aspoň pobožně -slyšet a almužnu zmíněnou dát. Bude-li pak zaklínání říkat při vyzdvihování pokladu, tak jej zajisté dostane". Jezo-vita Edvard „svou kněžskou přísahou" ujišťuje příznivým výsledkem i dokládá, že citující musí „opustit dokonce bezbožný život a bohabojně živ býti". Nejprve jest nutno- u č i n i t i k o 1 o větvičkou, jež byla na květnou neděli posvěcena, a jí p o-znaní e n a t i místo, kam Duch má peníze položití. „Musí se Duchovi podstata aneb osoba, v jaký se okázat m á, představit" a aby „beze všeho šramotu a ublížení peníze přinesl, poručiti".

Zaklínač pak vstoupí do k o 1 a, do něhož Duch vstoupiti nemůže, a když zase bude z kola vystupovat, musí se pokřižovat a býti obrácený tváří k východu slunce a kleče se pomodlit třikrát Otčenáš a Zdrávas Maria a Věřím Boha.

Před děláním kola pokřižuje se a řekne:

„První kolo dělám ve jménu- Boha † Otce † Syna i † Ducha svatého. Amen. Ježíš Maria Jozef, přispějte mně na tomto- mým předsevzetí k pomoci. První kolo dělám skrze moc nejvyššího Boha otce † skrze jeho božskou moc a všemoboucnost, skrze moc stvoření světa, který mně první kolo ohradí, Ježíš † Nazaretský † král † židovský. Nápis tento vítězný zachovej mně N. N. ode všeho zlého na těle i na duši, k tomuž mi dopomáhej Bůh † Otec, Syn † a Duch † svatý. Amen."