str. 280

„Druhý kolo dělám ††† skrze moc Boha f Syna, který za mně a celý svět na dřevě svatého kříže umřel, skrze jeho duši a nevinné umučení, a smrt a vykoupení celého světa, račiž mně ohradit druhé kolo, Ježíš † Nazaretský † král židovský. Nápis tento vítězný zachovej a ochraň mně na těle i na duši. K tomuž mi dopomáhej Bůh † Otec, Bůh † Syn, Bůh † [Duch] svatý. Amen."

„Třetí kolo dělám ††† skrze milost Ducha svatého †, skrze jeho božskou moc a sílu, skrze Ukázání jeho. v ohnivých jazycích a skrze hořící lásku k nám, račiž mně ohradit třetí kolo Ježíš † Nazaretský † král židovský †. Nápis tento vítězný zachovej a ochraň mně na těle i na duši. K tomuž mi dopomáhej Bůh Otec † Bůh † Syn, Bůh Duch † Svatý. Amen. Tyto tři kola, který sem udělal, račiž mně ochránit ode všeho zlého, nejsvětější Trojice Boží, aby je žádnej překročit nemohl, jedině Bůh sám, a svatý Anjele, a já [se] svýma tovaryši. O Bože všemohoucí, který nežádáš smrti člověka, jedině na tvou milost a milosrdenství se spoléhám, že mně nezachvátíš, ani tomu Duchu ke mně do kola vstoupit nedáš, a to skrze milosrdenství nejsvětější Trojice Božské, Boha † Otce, Boha † Syna, Boha † Ducha svatého Amen, tak aby skrze ty nejsvětější slova Duchové zlí, k nám do tohoto kola vstoupit a nám škodit nemohli, skrze nepřemožené milosrdenství a dobrotu Boží." Udělav kolo svěcenou křídou, pokřižuj se, řka: „Ve jměhu Otce † i Syna † † Ducha, † svatého, Amen, a pomodlí se otčenáš, zdrávas a věřím Boha." Kromě svěcené křídy musí k tomu býti svěcená voda, „tak říkaje, aby člověk celý posvěcený byl", a musíš svěcený krucifix před sebe postavit.

„Když do kola vstoupíš," — poučuje se dále, — „nevycházej z něj, nebo by se mohlo zlé přihodit, .ale ať se děje, co chce, kdyby se ti zdálo, že to na tebe chce všecko spadnout, však se to nestane, to je všecko mámení od toho Ducha."

Místo pro Ducha Theropi žehná se takto: „Ve jménu Otce † i Syna † i Ducha † svatého. Já N., nehodný služebník Boží, vykazujú toto místo pro tebe Duchu Theropi, na které se postaviti máš, když já tě volat budu, to ale ti přikazujú, né v ňáký hrozný podstavě anebo v strachu, jedině v pěkný kolikrát žádaný lidské osobě N: na to pro tebe vykázané místo se postavíš, z kterýhožto místa odstoupit nesmíš, po-kudž žádaný poklad na to poznamenané místo skutečně nepoložíš. Při obdržení tohoto žádaného pokladu my tebe propustíme ve jménu Božím, aby si odešel na svý ono místo, odkudž si přišel, kterýžto místo neb propast tobě Hospodin na věky odevzdal. To tobě poroučím ve jménu toho, který tebe z vysokého nebe do propasti zvrhnouti poručil. Ve jménu Boha Otce f Syna i Ducha † svatého Amen."

Místo pro poklad se znamená: „††† Ve jménu Boha Otce † Syna † i Ducha. Já N., nehodný služebník Boží!