str. 281

znamenám tobě místo, Duchu Theropi, na který ten přinesený poklad položití máš, který kolikrát se opakovati bude, že na poznamenané místo s větvičkou na květnou neděli svěcenou, pokorně a tiše složití musíš, to ale tobě poroučím Duchu Theropi, abys při přinesení toho žádaného pokladu, bez hrůzy a strachu, bez zhasnutí světla na stole stojícího, které na den Očišťování Panny Marye aneb hromic svěcené je, nám tý nej-menší překážky neučinil. Dále tobě poroučím, Duchu Theropi, abys při složení na to místo tohoto žádaného pokladu, skutečně pravý a dokonalý zlato, bez, podvodu a falše v naší potřebě k užitku složil. To tobě poroučím ve jménu toho, který tebe z vysokého nebe do propasti zvrhnouti poručil, a skrze tohoj který tebe svýho kříže podmaněného učinil, tak abys ten poklad z toho poznamenaného místa žádnou svou lstivou chytrostí nám ani tý nejmenší hrůzy ani strachu ani ourazu na těle ani na duši ani ouraz tomu domu spůsobiti nemohl, a toho položeného pokladu žádným spůsobem zpátky vzíti nemohl, tak aby oči mé od slzy, nohy mé a celé tělo od pádu zachováno bylo, k tomuž mi dopomáhej Bůh Otec † Syn † a Duch † svatý. Amen."

Když do kol a vstoupíš, rci takto: „O Hospodine, silnou naději v tebe mám, že, kdyby po boku mém tisíc padlo a po pravici desetkrát víc, ke mně nemá sahati, proto že mně zamiloval, dí Bůh, chci ho chrániti, mé slavné jméno že poznal, na věky zvelebiti. Poněvadž tedy samého, mé Boha outočiště i ty, Hospodine, za ochrance mého kladeš na každém místě, tehdy silnou naději mám, o Hospodine, že se mně netkne v tom kole nic zlého, ani ke mně ten Duch Theropi, kterého já volatí budu, ke mně do kola vstoupí, žádná rána v tom kole jménem tvým, o Bože, udělané[m], v nejmenším nezarmoutí. K tomuž mi dopomáhej Bůh Otec † Syn a Duch † svatý Amen. Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobré vůle. Hosana na výsostech."

Pak se modlí k nejsvětější Trojici, „zač člověk ve svým předsevzetí žádati bude": „Já N: N: bídný stvoření Boží a velký hříšník na světě, obětuji z vnitřnosti srdce mého nejsvětější Trojici Boží ††† Otci † Synu † i † Duchu svatému tuto mou celou modlitbu, a prosím, račiž mně tu mocnost dáti a to obdržeti, k čemu nyní přichystán jsem, v mém předsevzetí a žádosti k pomoci mým bližním — chudým a potřebným, — abych ubohým dušičkám v očistci jednu pomoc a odlehčení učiniti mohl, skrze co chválena a ctěna bude nejsvětější a bez poskvrny počata Panna Marya Matka Krysta Ježíše a všichni svatí boží v nebesích. Amen."

Nyní se u kola klekne a říká se zpověď: „Já N. N., bídný a hříšný člověk, se před Pánem Bohem všemohoucím, Blahoslavené Panně Maryi, před všema svatýma a svatou katolickou církví se vyznávám, že sem od mladosti mé nastokráte a těžce hřešil, myšlením, slovy a skutky, kterýhožto hříchu lituju z gruntu srdce mého, a prosím skroušeným a poníženým