str. 282

srdcem za odpuštění, proto želím toho, že sem tobě, o Pane! samému zhřešil a hanebně proti tobě jednal. Ach nepočítej, o Pane! a nemsti mé hříchy, mé mnohé a velké nepravosti, odpusť mi, o Pane! ať zajdou jako oblak moji zlí Cínové, ať pominou jako mlha moji zlí hříchove. Ach, nevcházej v soud, o Pane! s tvým služebníkem, nebo, vejdeš-li se mnou v soud, kterak obstojím před obličejem tvým Božským. Pročež budiž, o Pane! milostivý a dobrotivý a milosrdný vedle tvého milosrdenství. Já slibuju budoucně polepšení života mého. Otče! tvoji nejsvětější velebnosti nechci více uraziti myšlením ani skutky. Odkudž prosím tebe, o Pane! můj, počátku a původe všech věcí, vzhledni na mně bídného hříšníka očima tvého Božského milosrdenství a, poněvadž toho jedovatého' hada volám v mej prílišnej chudobě, d Bože! dej a propůjč mně sílu a moc tvého svatého slova, jenž jsi řekl: Volej ke mně v čas

ouzkosti a já tě vysvobodím."

„Pročež, o Pane Bože zástupů, jenž lidské srdce zkoumáš, ty víš, že já v prílišnej chudobě se vynacházím a chodím sem

1 tam celý den smutný a tak pohrýžený, že dnem i nocí bdím a jsem přinucený můj chléb s potem zmíchaný jisti. Ty ale, o Pane! jsi přislíbil skrze tvého věrného služebníka a proroka Jeremiáše, řkouce: Vložím na ústa mnohých, ve jménu mém ďábly vymítati budete, jeli houf duchův, budou vám podáni, abyste poznali, že sem já Pán Bůh váš."

„Protož já nehodné stvoření tvé, budu volati a zaklínat ony duchy, které zde v těchto místech své časné zboží mají, a nad ním vládnou. Budu jich volat a zaklínat skrze tvé nejsvětější jméno a zaslíbení tvého svatého slova, skrze to, co v této knize psaného, jest. Jenom ať mně tvá Božská Velebnost propůjčí moc a sílu, jich skutečným násilím k tomu přinutiti, aby ti jistí duchové, jenžto zde v těchto místech na tom gruntě a zemi cho-ději, mou žádost vyplniti museli. A když obdržím, tak se bude mé srdce a mysl má veselili, v tobě tebe a tvé nejsvětější Jméno velebiti, nyní i vždycky skrze celou věčnost. Amen."

Pak se musí říkat z p o v ě ď o b e c n í: „Přiznávám se Pánu Bohu všemohoucímu, blahoslavené Panně Maryi, svatému Michalu archangelu, svatému Janu Křtiteli, svatým apoštolům Petru a Pavlu, a všem Božím svatým, a tobě Bože, že sem zhřešil myšlením, slovy a skutky. Má vina, má vina, má největší vina! Protož prosím blahoslavenou Pannu Maryi, svatého (Michala archangela, svatých apoštolů Petra a Pavla, a všech Božích svatých, a vás, bratři, abyste se za mně modlili k Pánu Bohu našemu. Amen. Smiluj se nad námi všemohoucí a milosrdný Bůh a odpust nám hříchy naše a uveď nás do života věčného. Amen. Sproštění, rozhřešení a odpuštění všech hříchů udě liž nám všemohoucí a milosrdný Pán, Amen."

V: „Obrať se, Bože, a vyslyš nás."

R: „A tvůj Ud bude se veseliti v tobě."