str. 284

Theropi, skrze všemohoucnost Božskou, Boha † Otce, jenž tento svět z ničeho stvořiti ráčil, skrze sílu Boha † Syna, který mně, a icelý pokolení lidské jeho nejdražší krví. vykoupil, skrze tu milost Ducha † svatého, který Zákon celý naplnil, a všecko křesťanstvo na křtu svatém posvětit ráčil. Amen."

2. C i t a c e: „Slyš, Theropi! Já volám a zaklínám tebe, skrze vnitřní božství, skrze jeho moc a sílu, skrze modlitbu, též příjemnou a zalíbenou oběť Ábelovu, skrze nevinnost jeho krve, skrz bázeň Jakobovu a Tobyášovu, skrze kladbu zlořečenství, jenžto Bůh nad Kaynem vyřkl, skrze Mojžíše volání a hořící keř, abys jak Mojžíš poslušný byl Mesyášovi, tak taky se mně na vykázaným místě3) postav a mně učiň, co já od tebe žádám, přines mně rychle 999.000 kusů dukátů, které buďto na moři anebo v zemi skryté jsou, které ani člověku ani Bohu k užitku nejsou, [abys] hned přinesl, a mně ani mým tovaryšům, též stavení, hospodářství, ty nejmenší škody a ublížení spůsobiti nemohl, to tobě poroučím ve jménu Boha † Otce, Boha † Syna, Boha † Ducha svatého. Amen."

3. Citace: „Slyš, Theropi! Já volám a zaklínám tebe skrze dvanáctero pokolení izraelské, skrze požehnání Abrahama, skrze ten hněv Boží, který lid izraelský zasloužil, že se zlatému teleti klaněl, skrze dobrotivost a lásku, kterou Mesyáš k Izraelitům prokázal, skrze poslušenství Abrahama, z nebe stupujícího Angela, skrze pokání Davida krále a skrze všechno to, co Cornelius Agripa Ciprián Salomon duchy přinutili, konečně skrze všechno to, skrze co ty na všelijaký spůsob můžeš přemožen a přinucen býti, a bys hned v tom okamžení beze všeho šramotu, lsti a oklamání v největší tichosti, též v okrášle-nej lidskej osobě N: N: na vykázaném místě skutečně5) se postavil, a mně dokonce nestrašil, ani světlo zhasnouti nevinil, [!] jedině těch žádaných 999.000 kusů dukátů, které buďto v moři utunuté leží, nebo v zemi skryté jsou, které ani Bohu ani člověku k užitku nejsou, na spravedlivé, všudy jdoucí minci bez odkladu, přinesl, a to pro tu podanost a poslušnost, jenžto ty na nebi, na zemi a v pekle, nejvyššímu Bohu věčně zavázán jsi, to tobě přikazuji skrze Boha † Otce, skrze Boha † Syna, skrze Boha † Ducha svatého. Amen."

4 Citac e: „Slyš, Theropi! Já volám, žádám a nutím, tebe, skrze tu přísahu, kterou král David nejvyššímu Bohu učinil,

3) Připsáno jest jinou rukou: „v tichosti, beze strachu a lekání a hrůzy, bez uškození toho staivení, ourod a jiných věcí v pěkné postavě pokorně, pokojně".
4) Připsáno jest jinou rukou: „bez odkladu, bez kouzlu falešnosti a šizuňku a bez prudkosti na nás prozrazení".
5) Připsáno jest jinou rukou: „bez zlámání [1] toho skutku". Správně má tu býti: „bez sklamaní toho skut ku". — Ve 12. citaci jest chybně v rukopise: „bez zkažení toho skutku", místo správného: „bez zkažení toho statku". Na různých místech rukopisu Volání Theropi opakuje jeho pisatel chybu: „utunuté" místo správného: „utonuté".