str. 285

skrze slib Jakobu, s kterým se věčnému Bohu zavázal, skrze to slovo, které hněv Boží od Davida krále odvrátil, skrze to slovo, jenžto milosrdenství Boží najiti a ukrotiti mohli, totéž v soužení mém volal sem k Pánu a vyslyšel mně." „Žalm 120. Pozdvihl sem oči mé k horám, odkud mně pomoc přijde, pomoc má jest od Pána, který nebe i zemi učinil. Ejhle nespí ani nezdřímá ten, kterýž ostříhá Izraele, Pán, opatruje mně přede vším zlým, ať ostříhá duši mou, Pán, Pán, on ostříhá můj vchod i východ, od toho času nyní až na věky. Amen. Skrze ty všecky slova a zaklínání tebe, abys v tom okamžení, na tom vykázaným místě se postavil, mně těch 999.000 kusů dukátů, které v moři utonuté nebo v zemi skryté sou, který ani Bohu ani člověku nejsou a to z dobrého zlata, též na dobrý všudy jdoucí minci, bez prodlení přinesl, a to tak v pravdě a bez ošizení, jak skutečně tato slova milosrdného Boha k milosrdenství pohnouti můžou. To tobě přikazuji skrze Boha † Otce, skrze † Syna, skrze † Ducha svatého. Amen."

5. Citace: „Slyš, Theropi! Já volám a zaklínám tebe, skrze to slovo Zehn staň se, který Bůh nebe a země, též všechno, co v něm a nad ním se vynachází, jakožto svou neipochopitedl-nou moudrostí stvořiti ráčil, skrze to slovo tělem učiněno j eist, a přebývalo mezi námi, skrze tu podanost v 'kterej ty spolu, s svým houfem zůstati musíš, skrze ten hněv Boží, který na lidskou bezbožnost vylil, když celý okršlek země z [!] hroznou potopou strestal, skrze to znamení pokoje, který Noe v povětří dostal, skrze tu přísahu, kterou Bůh učinil, že nechce více potopou svět trestati, zaklínám tebe, Theropi, skrze nejsvětější a nejspravedlivější prozřetedlnost nejvyššího Boha, skrze Božskou moudrost, a milosrdenství jeho, abys ihned beze všeho šramotu a strachu se vší tichostí v krásnej lidskej osobě na to vykázané místo se postavil, a mně mou žádost beze vší fortele a oklamání, ochotně a věrně a spravedlivě vyplnil. To tobě poroučím, duchu Theropi, skrze všemohoucnost Božskou, Boha f Otce, skrze tu spravedlnost, umučení a nevinnou smrt Boha f Syna, Ježíše Krysta, skrze milost a posvěcení Boha Ducha † Svatého. Amen."

6. Citace: „Slyš, Theropi! Já volám a zaklínám tebe skrze moc všemohoucího Boha, skrze radu nejsvětější Trojice Božské, když pokolení lidské chtěla vykoupiti, abys v prítomnej potřebě pomoc udělil, vysvoboď mne † o Pane, služebníka tvého, a moje tovaryše z přítomného zármutku, starosti a chudoby, jakož si vysvobodil Enocha a Eliáše od všeobecnej smrti svetskej, vysvoboď mne † o Pane, služebníka N., jakož si vysvobodil Izáka od smrti z ruky otce Abrahama, vysvoboď mně † o Pane, tvého služebníka N. z této chudoby, jakož si vysvobodil Lota z města Sodomy a z ohnivého plamene, vysvoboď mne † o Pane, z této chudoby jako jsi vysvobodil Mojžíše z ruky egyptského krále Faraona, vysvoboď mne † o Pane, z této chudoby, jako si vysvobodil Danyele z jámy lvové, vy-