str. 292

a, falše, kterýžto peníze buďto v moři utonuté nebo- v zemi skryté leží, tak že ani člověku ani Bohu k užitku nejsou. Takové na, ono

tobě vykázané místo s posvěcenou větvičkou poznamenané po-korně položíš. To já N: poroučím tobě ve jménu Boha † Ducha svatého, který mně i všecko křesťanstvo na křtu svatém posvětil, a svými dary obdařil a každodenně náš rozum ošetřuje.

. O veleslavná Trojice Boží, rač naše prozby uslyšeti, skrze Ježíše Krysta, Pána a Spasitele našeho, kterýž nám poručil takto se mo-

. dilti: Otčenáš, jenž si v nebesích [a]t:d. A zdrávas Marya."

K dyby ale ten D u c h a ž p o s a v a d s e n e u k á z a 1, má zaklínač opakovali zase ze začátku modlitby a citace, jež z předu již byly uvedeny, a doložitl: „Čtyři svatí evangelisto vé, Matouš † Marek † Lukáš † a Ján † ať mně u Boha prodloužení mého živobytí vyprosejí. Ve jménu Boha † Otce i Syna † i Ducha † svatého. Amen. Matko Ježíše Krysta Marya, ty nejsvětější a neposkvrněná rodičko Boží, pros † Ježíše požehnaného † plod života tvého za mně i za všecky nyní i vždycky i v hodině smrti naší. Amen. Staň se. Staň se. Slaň se: všecko k větší cti a slávě Boží a ke cti blahoslavené Panny Marye matky Ježíšové. Amen."

Pak, kdyby- zaklínač „něco viděl nebo slyšel", má třikráte srdečně v z d e c h n o u t i takto: „† † † O, nej milosrdnější Trojice Boží! Otče Bože! a Pane můj, stvořiteli všech věcí † † † O Krysie Ježíši, spasiteli můj † † † O Duchu Svatý, posvětiteli můj † † † buďtež vy při mně, tři. Božské Osoby a jeden Bůh živý na nebi i na zemi † † † budiž se mnou, i s mýma přináležícíma nyní v tuto hodinu a vždycky v hodinu smrti naši, Amen."

Pisatel „Volaní Theropi" nabáda zaklínače: „Pamatuj se a neboj se!" a ujišťuje, že tu Duch před zaklínače se postaví v takovém spůsobu, v jakém byl žádán, zaklínač však má srdnatě a směle bez všeho strachu, třeba tu strach zaklínače napadal, však se mu nic nestane, říci takto: „Já N: ptám se tebe, duchu, skrze sílu všemohoucího Boha † † †, jsi-li ty ten duch Theropi, kterého já sem volám, vážu a zaklínám, aby sem přišel, a přede mnou na vykázaném místě očitě a skutečně v osobě Ne se postavil. Tehdy odpověz mi pokorně a neodstupuj z toho místa, až mou vůlí a žádost vyslyšíš, kteroužto mou žádost v tuto hodinu vyplniti musíš, ať se stane věčnému Bohu † sláva Synu † i † Duchu svatému. Amen."

N a o t á z k u d u c h o v n: „Co žádáš", má zaklínač o d-p o v ě d ě t i: „ Já N: N: a moje tovaryši žádáme v této naší potřebě od Tebe, Duchu Theropi, předně: Milost a milosrdenství a požehnání, jakož i vedle vůle Boží, dlouhé a stálé zdraví, tělu i duši prospěšný, a žádáme od tebe, Duchu Theropi, taky pomoc a živnost v naší potřebě, abychom po celý čas, živobytí našeho, dobrou a poctivou živnost s naší rodinou míti mohli. Za druhé: S toho také k větší cti a slávě všemohoucí [ho] Boha, jeho nejsvětější matky a jiným svatým L díl. 3. Potom dušem v očistci zůstávajícím pomahati, též taky jiným nuzným lidem v jejich chu-