str. 293

době přispět! [v] stavu býti, k tomu cíli a konci my od tebe žádáme, Duchu Theropi, těch 999.000 kusů dukátů, jenžto buďto v moři utonuté leží nebo v zemi skryté jsou, to já poroučím tobě, ve jménu toho, který tebe z vysokého nebe dolů zvrhl, abys beze všeho kouzla, lsti a oklamání, podvodu, fortele a falše mně v pravdivej dokonalosti a všudy jdoucí minci na to tobě vykázané místo skutečně položil. Já volám, nutím, doháním a zaklínám tebe, Duchu Theropi, zas poznovu skrze všechna předešlá, zaklínání a nejsvětější jména Boží, kterážto suma peněz v této knize kolikrát jmenovaná sou 999.000 kusů dukátů, [bys] mně i mým tovaryšům v velké j potřebě a žádosti přinesl. To já N: tobě poroučím, Duchu Theropi, ve jménu Nejsvětější Trojice Boží † † † Boha Otce † Syna † i † Ducha svatého, abys ani mně, ani mejm tovaryšům ani tomu stavení i dobytku, a jakejkoliv jinej věci škoditi nemohl, při tom doufáme Hospodina Boha našeho, že[s] ani tím nejmenším způsobem omámiti ani na nás házeti nemohl a nám škoditi nemůžeš, tím méně nás anebo tento poklad zasypati ani tej nejmenší moci a práva nám uškoditi nemohl, nýbrž takové peníze bez všeho- šramotu, pozdvižení větrův, dobrovolně v tichosti a pokoře na spravedlivý a ne-zavržený všudy jdoucí -dobrý minci, v tom okamžení na to tobě vykázané místo ochotně a spravedlivě položití přinucen byl, kteréžto my z milosti a pomoci Boží žádáme, a skutečně dostanou! silně doufáme, aby náš hořejší oumysl tím spíše se vy-plniti mohl, a při tomto časným životě, našich těl obživení, ně[k]dy taky věčně spaseni býti mohli, a našim předkům i potomkům, a dušem jejich tím spíše zjednati mohli, amen. Staň se. Staň se. Staň se. Všechno k větší cti a slávě Boží a jeho nejsvětější matky, Marie Panny Amen. 111 Nyní ať nás posilní nejsvětější Trojice Boží, silný a věčný Bůh Otec † Syn † a Duch svatý. Amen."

Když Duch poklad neb ty peníze žádané přine-s e, tak mají býti zaklínány: „Zaklínám tebe, přítomný poklade, skrze nejsvětějších pět ran našeho Ježíše Krysta, skrze těch sedm slov našeho spasitele Ježíše Krysta, který on na S. Kříži vyřkl, skrze těch pět slov, jenžto kněz nad pravým tělem Krystovým říká, z kterým na Boha Otce t z nejvyššího trůnu nebeského k osvobození nás všech od hříchu na tento svět se vztahují, abys ty, poklade, pevně zde ležeti ostal, ani-spátkem, ani dolů, anizhů-ru, ani na žádnou stranu se nehejbal, to tobě prikazujú, přítomný poklade, v moci a síle věčnýho Boha, jemuž buď sláva až na věky. Amen. Vás ale, duchové zlí, jakožto hlídače tohoto přineseného pokladu zaklínám, skrze nadjmenovaných pět ran pána, našeho Ježíše Krysta, skrze smrt a umučení jeho, a jestli který z vás ještě neměl tu imoc, takové peníze odnésti, aneb nám při odchodu našem zase z toho místa je chtít spátkem vzíti, tehdy všem já N: N: nehodný služebník Boží, mocí Ježíše Krysta poroučím a přísně přikazuji skrze nejsvětějších a nejsilnějších pět slov, jenžto kněz nad pravým tělem Krystovým říká, když mši svatou na památku