str. 294

jeho mučení obětuje. Tou mocí vám prikazujú, abyste se žádný více toho pokladu netejkali, a jehož s pokojem ležet nechali, a nic nám při odcházení vašem s toho místa tej nejmenší překážky nečinili, nýbrž všemohoucímu Bohu, k jehožto poručení všichni poslušní býti musíte, v pokoji Krystovém spátky na vaše místa odejděte. Tehdy odejděte na poručení věčnýho a mocnýho Boha ††† beze všeho šramotu apodzdvižení větrův, též nanásházeti, aneb nás zasypati míníti nemohli, nýbrž pokorně a ve vší vážnosti odtud se odebrati přinuceni býti, což ještě jedenkráte vám ostře poroučím a přísně přikazuji, ve jménu nejsvětější Trojice Boží, Boha Otce † Syna † i Ducha † svatého. Amen."

„Nyní odstup a odejdi, Duchu Theropi, z tohoto tobě poznamenaného místa i s tou osobou N., v který si se okázal a skutečně postavil, odejdi i s tvejma služebníky, a to skrze nejsvětější a nejsilnější a nejsladší Jméno Pána našeho Ježíše Krysta, kterýžto ukrutné muky a přehořkou smrt na svatém kříži podstoupil, což ještě jedenkráte vám, duchové, ostře přikazuji, skrz neposkvrněné početí a neporušené panenství blahoslavené Pan[n]y a Rodičky Boží Mary e. Amen. Staň se. Staju se. Staň se."

Zaklínač má se naposledy s Duchem takto rozloučí t i: „Tenkráte jsi již, dobrotivý Duchu Theropi, ten poklad, jak sem žádal, skutečně přinesl, ale ještě jedenkráte ti poroučím skrz všechno hořejší zaklínání, ostře ti přikazuji, abys to všecko, co jsi přinesl, v celosti zanechal, a to skrze věčnýho Boha † † † To já N: tobě prikazujú ve jménu Boha Otce † stvořitele nebe i země, aby si zase odešel, ty Duchu Theropi, na svý místo, z kterýho si přišel, a mně více žádný překážky nečinil. Nyní odstup z toho místa a odejdi pryč v pokoji Krystovém Boha věčnýho, beze vší škody a ublížení, jak mně tak mým přináležícím a všem těm, který v tomto domě jsou, i dobytku to tobě přikazuji, ve jménu všemohoucího Boha."

Po prvém odžehnání následují tato odžehnání:

Druhé odžehnání: Ve jménu Boha Syna † Já N.: tobě poroučím, Duchu Theropi, aby si zase odešel na ono místo, odkud si přišel, v pokoji Božím, kterýžto ať jest vždycky mezi mnou a tebou. Kdybych já tě vícekrát žádal a volal, tehdy nemeškej a při ď rychle jako nyní. Nyní tobě poroučím[:] odejdi, skrze umučení, skrze z mrtvých vstání a na nebe vstoupení Pána Ježíše Krysta, nebo ten zvítězil nad tebou, a potřel hlavu draka a lva, lev z pokolení luda, kmen Davydů[v]. Allelluía."

Třetí odžehnání: „Ve jménu Boha Ducha † svatého, Já N.: tobě poroučím, Duchu Theropi, potřetí, abys ihned odešel na ono místo, odkud si přišel, a buď v Bohu požehnaný vnitřní pokoj Boží, ať jest a zůstane mezi mnou a tebou ve jménu nejsvětější Trojice Boží, abys ihned odešel pryč."

Kdyby ale duch odejít nechtěl, tak ho takto za-klíuej: „Já N: zaklínám tebe, Duchu Theropi, ve jménu Boha