str. 295

† † † živého, a skrze nebe i zemi, skrze vysokost nebe a hlubokost země, abys ihned odsud odešel, na ono místo, odkud si přišel, a jestli by ještě dost nebylo, tak tě zaklínám skrze všecka hořejší zaklínání a všecky slova Boží, a jména toho svatého věčnýho a mocnýho, který svým mocným slovem tebe i s tvým celým houfem, z vysokého nebe, skrze tvou pejchu, do propasti na věky uvrhl. Nyní odstup a odejdi pryč, bez ublížení mýmu tělu i duši i mých tovaryšů. To tobě poroučím, ne já, ale ten věčný, který z nejsvětější Trojice Božské pochází, Bůh Otec † Syn † a Duch † svatý. Amen."

Poslední loučení: „Pokoj boží buď mezi mnou N: a tebou, Duchu Theropi, ve jménu Pána Ježíše Krysta, rozdělme se od sebe, ve jménu Nejsvětější Trojice Boží, já tobě poroučím, odstup a odejdi na svý ono místo, odkud si přišel, ††† Bůh Otec † buď se mnou i s mýma tovaryšy, ††† Bůh Syn † buď se mnou i s mýma tovaryšy ††† Bůh Duch svatý † buď se mnou i s mýma tovaryšy a mezi námi, tak abychom v pokoji Božím ve jménu Pána Ježíše Krysta od sebe se rozdělili. A ty, Theropi, odejdi na svý ono místo, to já N. tobě poroučím ve jménu nerozdílné Trojice Boží ††† Boha Otce † Boha Syna † Boha † Ducha svatého. Amen."

„Et Verbum Čáro factum est, habitatis [!] in- nobis, Gloria in Excelsis Deo, et in terra pax hominibus bone [!] voluntatis, Sanctus, Sanctus, Sanctus, Deus Zabbaoth. Sláva na výsostech Bohu a zemi pokoj dobré vůle. Požehnaný, jenž se béře ve jménu Páně."

Když zaklínač z kola vy s to upiti chce, má se, než vyjde, pozmamenati znamením sv. Kříže, jsa „tváří k východu slunce obrácenej", a ke cti a chvále nejsv. Trojice boží třikrát Otčenáš a Zdrávas Maria.a Věřím Boha modlit a říkat v kleče na poděkování Bohu všemohoucímu, že tě ode vší zlý příhody ochrániti ráčil. Nyní z kola vystup."

Bylo již řečeno, že ve Volání TherojJi nařizuje se zaklínačovi, aby dal sloužiti 3 neb 5 mší. Na konci knihy jsou přupojeny modlitby, jež „po tři dny aneb tolik dní, kolik mší sv. sloužit necháš, třeba pět" . .. „s e vykonat musejí podle předpisů skroušeným srdcem, dřív než se do kola vstoupí."

První den musí sestávali modlitba ranní z 15 otče-mášů, tolikéž i Zdrávas a Věřím Boha, načež se říká:

„Otče a Bože můj, prosím tebe ve jménu nejsvětějšího Syna tvého, Krysta Ježíše, račiž okem milostivým a milosrdným vzhlednout na nouzi a chudobu v domě mým, ó račiž mně k pomoci přispěti, abych já lehčeji živ býti mohl, odvrať ode mne všecky nedostatky, neboť se velice důvěřuju a silnou naději mám, poněvadž nám to Spasitel náš, Ježíš Krystus, jenž věčná a neomylná pravda jest, slíbiti ráčil: Zač koliv žádati budete otce mého ve jménu mém, dáť vám, i nepřestanu, Otče nebeský, tebe ve jménu nejsvětějšího Syna Krysta Ježíše prošiti, pokudž nevyslyšíš žádost mou.