str. 296

Ačkoliv skrze nepravosti mé, které sem v mém živobytí spáchal, zahanben sem před obličejem velebnosti tvé, však ale navracuju se k tobě, o Bože, jakožto marnotratný syn k otci svému, a silnou naději mám, že mně ráčíš skrze jméno nejsvětějšího Syna tvého na milost přijmouti, a tu nouzi, kterou sem za nepravosti mé zasloužil, ode mně odvrátíš, a vznikneš mé mohovi-tosti, abych se přirovnati mohl těm, kteří mne pro chudobu v posměchu mají a pro mé nedostatky. Prosím tebe, tatíčku nebeský, ve jménu Syna tvého, račiž mně dáti mohovitost velkou, a račiž mně propustiti milosti, aby ta mohovitost byla mi k duši spasení a ne k věčnému zahanbení aneb zahynutí, nebo jsi ráčil vysvobo-diti, ó Bože, Danyele z jámy lvové a Jonáše z hrdla verliby [!], proto k tobě silnou naději mám, že i mne z moji nouze a chudoby vysvobodíš, neb ty sám nejbohatší a nejmiiosrdnější jsi, Bůh Abrahamů, Bůh Izáků, Bůh Jakobů, ty si vysvobodil lid Izraelský od zahynutí Jordánského, i já se důvěřuju a silnou naději mám, že mně z moji nouze a chudoby vysvobodíš a mně obohatíš, abych hojné almužny chudým rozdávat! mohl. Ve jménu Boha Otce † Syna † i Ducha † svatého. Amen."

Modlitba v poledne: „Ó dobrotivý, všemohoucí Bože, vyznávám i spovíclám se tobě ze všech hříchů vědomých i nevědomých, které sem koliv spáchal, a jich se dopustil, od narození mého až do této chvíle, myšlením i skutkem, kteréž ty, Pane Bože, sám nejlépe znáti a věděti ráčíš, želím a lituji toho všeho srdečně, žádám a vzývám tebe, pro zásluhy Krysta Ježíše, syna tvého nejmilejšího, o Bože, buď milostiv mně hříšnému, o Pane, smiluj se nad námi! O Kryste, smiluj se nad námi! O Pane, smiluj se nad námi! Ochraňuj lid svůj, který si svou předrahou krví vykoupit! ráčil, nehněvej se věčně pro hříchy mé. O Páně, pomni na nás podle milosrdenství tvého, kteréž k lidu svému máš, a navštiv nás spasením svým, ať spatříme dobrotu tvou, kterous vyvoleným svým učinil, ať tebe s nimi bez přestání na věky chválíme. Amen."

Modlitba v p á t O' u h O' dinu na večír: zase 15 Otčenášů a Zdrávas a Věřím Boha, na to: „Milosrdný nejmocnější Bože, Otče nebeský, prosím tebe ve jménu Syna tvého, nejsvětějšího i Ducha svatého, vše jednoho Hospodina, a skrze zásluhy svatého Bartoloměje, apoštola tvého, kdyby pak některý kníže pekelný mně jakýmkoliv spůsobem pokoušeti chtěl, račiž mně propůjčiti milosti a síly, jakož si propůjčiti ráčil svatému Bartoloměji, když v Indii z modly Astaroth ďábla vyhnal a přemohl, dejž mi sílu, o Bože, abych i já též jménem Syna tvého:, od sebe Ducha Theropi odehnati mohl. Ve jménu Boha Otce † Syna † i Ducha svatého. Amen."

Modlitba, k dyž chceš spát jiti: „'Modli se 15 Otčenášů a Zdrávas Maria a Věřím Boha", pak: „Otče nebeský! vidím a poznávám velikou moc tvou, ráčil si štvorití svět z ničeho, nýbrž jen na rozkaz tvůj, Adama z hlíny, Evu ze žebry učinil, Lotovu ženu v sloup solný a Mojžíšovu hůl v hada si