str. 297

obrátil. A Syn tvůj, spasitel náš, Ježíš Krystus, vodu v víno obrátil, Lazara mrtvého skřísil, malomocného uzdravil, -slepému zrak vrátil. O Pane Bože nejmocnější, silnou naději v tebe mám, že mou chudobu v bohatství obrátíš, abych já tím pokojnej tobě Otče † i Synu tvému † i Duchu † svatému chválu prospěvovati a. vzdávati mohl. Amen."

V p o s 1 e d n í v e č e r měl se zaklínač modlit i takto: ' „O Bože Otče! všemohoucí a nejmilosrdnější, prosím tebe, ve jménu nejsvětějšího Syna tvého, Krysta Ježíše, skrze zásluhy a orodovaní svatého Prokopa, račiž mně milostivě propůčiti moci nad pekelným Duchem Theropi, abych já ním vládnouti mohl, jakož si mocnost propů[j]čiti ráčil svatému Prokopu, že jemu na každý rozkaz poslušný býti museli, pročež, Otče Nebeský, spoléhám se na milosrdenství tvé a na zásluhy Syna tvého, račiž seslat do pekelný propasti svého legáta Michala, archangela, aby nařídil jménem tvým;, Duchu Theropi, aby stříbro a zlato, které v propasti mořské leží, mně takové k obživení mému, a almužny abych rozdávati mohl, přinesl, z čehož bude jméno tvé více a více slaveno*. Svatý Bože, Svatý silný, Svatý a nesmrtelný, smiluj se nad námi, Ježíši s Marií s matičkou svou, vám poroučím, tělo i duši svou. A duše všech věrných zemřelých, ať odpočívají [v] svatém pokoji. Amen."10)

Druhá modlitba: „Chvalte se mnou a se všemi vyvolenými Hospodina, nebo on dobrý jest a milosrdenství jeho zůstává na věky, chvaltež Plospodina a vzývejte svaté jméno jeho, zpívejte a -chvalte jej, zvěstujte divné skutky jeho, oslavujte jméno jeho. Raduj se srdce těch, jenž hledají Hospodina. Sláva Bohu Otci † kterýž nás stvořil. Sláva Bohu Synu † kterýž nás vykoupil. Sláva Bohu Duchu † svatému, kterýž nás posvětil. Sláva Trojici Svaté ††† nyní až na věky. Amen."

Modlitba třetí: „Odejmi od nás, Pane, všecky naše hříchy a nejuavosti, ať můžeme pravou vírou a srdcem čistým, v -službách nalezeni býti. Smiluj se nad námi, smiluj se nad námi, smiluj se nad lidem svým. O- Kryste Ježíši, který si krví svou drahou celý svět vyk-oupiti ráčil. Uslyš nás! Uslyš nás! Uslyš prosby naše, Bože otče, stvořiteli všech věcí, pomoz nám a buď nám milostivý. Uslyš nás! Uslyš nás! Uslyš prosby naše! O Duchu svatý, jediný utěšiteli, posvěť nás, a buď nám milostivý. Život jsem já, praví Hospodin, nechci smrti člověka hříšného, než aby se obrátil a živ byl. Amen."

Mohou se přidati žalmy 112 a 50.

Rukopis končí touto charakteristickou poznámkou: „Ať si žádný nemyslí, že by tento spis falešný byl, všecko od slova k slovu z tištěného přepsáno jest. Kterýžto spis velmi starý jest a dle dům[n]ění spisovatele D. Mórózo [!] má to jméno Jezuvit-ský Tajemství, který oni tajně užívali.

10) Při této modlitbě jest v poznámce: Pekel [ná] kníža[t]a Airia, Irios-dea, Meatepi, Ixerdaraxpi".