str. 299

jít, nový stůl kobercem přikryti, k němu stolice a na něj. tři voskové s v í c e v nových svícnech postaviti, pak novým z páva pérem, novým nožíkem, řezaným a zvláště připraveným ingoustem jména duchů, které míti chce, n a p s a t i a pak říkati:

„O Bože Tetragramaton Adonay. Já N. stvoření tvé, tě prosím skrze Ježíše, abych tuto svou žádost v štěstí skrze tvou milost a s těmito duchy bez zlého zvěděl mocí tvé mocnosti. Pane Sabaoťh, pane všech pánů. Amen."

Po té modlitbě má se tím zvoncem začít zvonili a říkati: „Ty duchu N., žádám skrze tuto svou žádost, a tato jména vaše, by jste se mi v tom okamžení okázali."

To se třikrát řekne a třikrát tři na zvon dané rány mají duchy pohnouti, aby přišli. Když [tito] přijdou, má jim místa k sezení ukázati a každého, jménem jmenovati a říci:

„Já N. žádám od tebe, duchu N., abys mi pověděl a předznamenal, jakož v tvé moci jest (a ty můžeš vše jmenovati, co chceš), to žádám skrze svatá jména Boží Tetragramaton, Adonay Ježíš."

Když pak se jim ten zvláště připravený ingoust, nové péro a papír podají, znamenají [duchové], co žádáno.

Pak se mají jména duchův m 1 é k e m s m a z a t i a říci: „Odejděte vy, dobří duchové,, ve jménu Stvořitele, a když vás ve jménu jeho skrze tento skutek povolám, stůjte mi v každý krok, a buďte mně poslušní. Ve jménu nejsvětější Trojice. Amen."

Duchové p 1 a n e t n i jsou: A r a t r o n, duch Hladoleta, P h a 1 e g, duch Smrtonoše, O c h, duch Slunce, H a g i t h, duch Krasopaní, O p h i e 1, duch Dobropána, P h u e 1, duch Měsíce, But hor, duch Kralomoce. Duch Och má služebníka Nathan a e 1 e.12) -

Duchové tito mohou býti voláni ve čtvrtek, neděli a středu, „jsou mezi jinými nejmocnější a jsou nám přízniví, nepotřebujeme jiných duchů". „iSkrze ně můžeme také zvěd ě t i, kdy, kde a jak i samé angele citovati mužem, které však mnoho tlachání snésti nemohou."

„Když 'duchy příliš dlouho nezdržujem a jim obtížní nejsme, přijdou opět v každém čase."

Lze prý sobě zvoliti kteréhokoliv z těchto: duchů. Citace veškeré k nim nepatří.

Na í. straně přípisku jest úryvek nějaké citace: „Trap tebe jméno Boha nejvyššího, trap tebe pokora Pána Ježíše, přinuť tebe poklona pastýřů na den tehdejší narození Páně, trap tebe

12) Připsáno jest tu: „Můžeš sobě tedy zvolit, kterého [ducha] chceš.. 10.—11., 11.-13. citace k těmto duchům nepatří, až list od 13. citace."