str. 300

poklona sv. otců před Beránkem, trap tebe stolice soudná nej-vyššího Boha, trap tebe Ther, ta krev neviňátek, krev Ábelova, krev všech mučedníkův." Připsán jest tužkou podpis: Čapek.

III. Touž rukou připsána jsou za str. 240 „Volání Theropi" na stránce další „Naučenj v zakljnanj duchů planet-ních", v nichž se připomíná, že tito duchové jsou nejniocnější a nám přízniví, povolávají se ve středu, neděli a sobotu do ouplňku, kdy měsíce přibývá, a jmenují se: Hladolet (Saturn) má ducha A r a t r o n, Smrtonoš (Mars) ducha P h a 1 e g, Dobro-pán (Jupiter) ducha O p h i e 1 (jméno toto jest škrtnuto a připsáno: B e t h o r), Krasopaní (Venus) ducha H a g i t h, Slunce ducha Och, jenž má služebníka Nathanaele, Měsíc má ducha P h u e 1, Kralomoc (Merkur) ducha F a f r i e 1 (jméno toto jest přeškrtnuto a připsáno: O p h i e 1), i že těmito duchy lze z vědět i, kdy a kde a jak lze anděle citovat i. K povolaní duchů nutno se devět dnů připravovat čistotou těla, postit se, nový stůl kobercem přikryt a nové svícny vzít a v nich „tvrdé světlo" mít, potom nový šat obléci a vonným koř c-ním se nakouřit. V dalších 4 porušených řádcích jedná se o volbě místa k východu a aby nová stolice (snad duchům) připravena byla a kterých citací nelze použiti.

Ještě jednou opakuje se seznam duchů planetních s poznámkou, že lze voliti kteréhokoliv, avšak, kterýsi blíž neoznačený duch jest zlý, k nezvládnutí a k obávání.

IV. Na některé myšlenky a názory některých citací již uvedených upomína starý zápisek,13) jejž jsem ve Vojtěchově u Hlinská nalezl. Tu jedná se o léčení dobytčete. Když jest nezdravé dobytče, má se vzíti hromový klín, dáti do vody a pak tou vodou nezdravý kus dobytka napojiti. Následuje pak toto zaklínání:

„Ve jménu Boha Otce † Boha Syna † i Boha Ducha svatého † Amen. Pojdiž, o Bože, ku pomoci mé, já volám na tebe: vstupiž hlas prosebný můj před svatosvatý majestát tvůj, zpustiž [!] dolů, aby mi spomohl. Tu tedy já ve jménu tvém nejsvětějším, můj Bože a pane, Jehova, Hospodine zástupův, Ježíši Kryste, beru toto předsevzetí před sebe, budiž šťastné, budiž požehnanej budiž posvěcené, budiž mocné, rozumné skrze tvou moc, skrze tvou svatost, skrze tvé požehnání. O svatý, svatý, pane, budiž tehdy šťastna, budiž požehnána chvíle i hodina tato od samého tebe a skrze samého tebe, ó Adonaj Jehovah, Bože Otče, ó Adonaj Jehovah, Bože Synu, ó Adonaj Jehovah, Bože Duchu svatý, svatý, svatý, svatý pane Bože náš. Amen. O ty začátek a bez konce, nepřemožený Bože, a slávou neskončenou, nej-mocnější Bože, Ado na ji Sabaoth, ty strašlivá velebnost a vše-

13) Tento sešit, jehož přední listy chybějí, obsahuje na 1. strano konec nějakého léčení koně a onen zápis o léčení dobytčete, na 3. až 20. straně jest toto zaklínání, jež někdo si připsal do této zverolekárske knížky a jež otiskuji doslovně.