str. 304

všecky Bohy, Hospodin bůh, Hospodin zástupů budiž správcem a opatrovníkem tohoto domu a sám přední místo měl v domu tomto, a uteče všecko zlé před jménem panovníka, Hospodina z domu tohoto a skrze tyto svatosvatá slova vyčištěn buď dům tento. Ve jménu One † Eleon † Andrach † Gel † Sabaot † Elyach † Gatyeh † Gine † Ylec † Eny † Sel sam † Zazym †."

V. V stařenu herbáři,14) psaném Kdysi v XVII. věku, nalezeném ve mlýně Seče k é m u Nasavrk, jest zapsáno toto žehnáni proti kroupám a zlému povětří zaklínáním anjelů pekelných:

„Ve jméno Boha Otce † Bohą Syna † Boha Ducha Svatého † a ve jméno Pána našeho Ježíše Krysta, našeho spasitele, zapuď příval škodný, odžeň kroupy vodné, ať jdou vodou jasnou a tichou, jakož byla v Jordáně, v nížto Pán náš Ježíš Krystus pokřtěn jest. Pomni na nás, milý Pane Jezu Kryste, jakož jsi při-sáhl otcům našim Abrahamovi, Izákovi a Jakubovi, aby nedopouštěl Jiněvu na pole a na vinice i na zahrady nše. Zklínám vás, anjelé pekelní, kteréž jest Bůh z nebe svrhl z stolice velebnosti své, jenž nosíte a činíte povětří a posíláte kroupy, zaklínám vás skrze hrozný den soudný, abyste ty kroupy od polí setých a sázených odvedli, na pouštiny obrátili, kdežto nižádný neseje, nesází, neštěpuje, abyste v den soudný nemohli řícti svou zlost, vymlouvajíce se: Nižádný nám neodmlouval, nižádný nás neza-klínal. Protiv se vám Bůh Otec nebeský. Protiv se vám Syn jeho milý jednorozený. Protiv se vám Duch svatý. Svatý, svatý, Pán Bůh zástupův. Plná jsou nebesa slávy tvé. Spas nás na výsostech."

Proti střelám a nepřátelům jest v temže rukopisu toto modlení:

„Domine Noster Jesum † Christum Nomis † Comodo Spiri-tum Redem tíme domine ad Pus vearta tes. † Pane Ježíši Kriste, račiž ise mnou býti, v ruce tvé poroučím duši mou, vykoupil jsi mně, Pane Bože můj. Tera [!] amaton Jantem athanatus adonag aithanatos Saihaet, obličej Šaloumounova, nevinná krev Abeleova, hlava svatého Jana. Ve jméno Otce i Syna i Ducha Svatého. Amen."

O pokladu z v ě d ě t i lze podle téhož starobylého herbáře psaného, když se vezme rtuť, dá se do lampy, přileje se oleje a kadykoliv se s lampou chodí. Kde vyskočí rtu ť, tam hledej poklad. Když pak poklad má býti vyzdvihnut, rozdělá se nej prv vosk na slunci a udělá se svíčka, s ní jde se, kde jsou tři studně blízko od sebe, co by mohl kamenem doho-diiti, avšak ať jest v nich voda živá. Přistoupí se k prvé studně, při tom 'drží se svíčka za svrchní konec a říká se:

14) Tento rukopis Wegtacli z Werbarže pro Rozliczne Lekaržstwj má 72 strany; žehnání proti kroupám a zlému povětří a modlení proti střelám a nepřátelům jsou na str. 48 a ponaučení, jak lze o pokladu zvěděti a jej: vyzdvihnouti, na str. 56 a 57.