str. 305

„Zaklínám tě ve jméno Otce † i Syna † i Ducha Svatého † Amen, skrz něho a v něm a s ním jdi. Otče všemohoucí, jemuž jest, chvála na věky věkův. Amen, aby ty, svíce, skrze jeho moc svatou a přeslavně buď [!] pokřtěna skrze jména jeho přeslavná, a skrze tento křest tvůj, aby ty, svíce, mně pomocna byla, tu kdežkoliv jest poklad skrytý, aby tu uhasla a mně [!] skrze to uhašení mohl bych přijití a toho všeho užiti, skrze moc Pána našeho Ježíše Krysta, a zaklínám tě ve jméno Otce † i Syna † i Ducha Svatého † Amen, skrze jména jeho přeslavná Tetra † Cramaťon † jenž jedí [!] na Cherubínu a Serafinu, jenž se prochází Narpezem, v tvotinem [!], o stvořiteli všech duchovních i zemských pokladů, ježto v zemi přebývají uškoditi ani tovaryšům mým skrze požehnání Pána našeho Ježíše Krysta, aby ty, svíce, té moci jeho přebývající, aby měl ty pravé místo pokladu v zemi a skrze tvého ohlášení mohli bychom poznati, k užitku sobě přivésti, a to ve jméno Otce † i Syna † i Ducha Svatého t vše jednoho Hospodina Amen, i skrze tato slova přeslavná Boží, kterými slovy svatý Jan Pána našeho- Ježíše Krysta v Jordáně křtil, i .skrze blahoslavenou Marii Pannu, skrze všeekny panny a vdovy, svaté apoštoly a skrze všecky spovědlníky a mučedníky Amen. Našemu N. ve jméno- Pána, kterýž stvořil nebe i zemi." Potom se má říkati modlitba: „Všemohoucí věčný Bože, kterýž držíš okršlek světa, země poklady, talk přinucení ráčil jsi tvým věrným; tvé milostivosti zjevovali, tebe Pane Jezu Kryste, pokorně prosíme, rač nám nehodným svou milostivou dobrotivostí nesmírnou poklad skrytý na místě to-mrto nám hříšným lidem také Ukázati, od případ-nosti satanáše a také zlostných duchův ochrániti, a to s Bohem Otcem †is Synem †is Duchem Svatým ††† Ve jméno Pána našeho Ježíše Krysta Boha živého sjDasitele světa, všemohoucný věčný Bože, kterýž 'držíš okršlek světa tohoto, poklad skrytý skrze člověka na tomto místě pokorně prosíme, aby tvá velebná mocnost a nesmírná milost ráčil nám nehodným služebníkům a ■ služebnniceim svým jej dáti a vyzdvihnouti, a to- ve jméno Boha Otce † Boha Syna † Pána a spasitele a vykupitele našeho Ježíše Krista † Boha Ducha svatého † a ne-rozdílné slavné a svaté Trojice. Amen."

Jmenovitě o Krkonošských horách byly zprávy, že se tam poklady nacházejí.

VI. Rukopis Vědomost o horách Krkonošských" v XVIII.

věku psaný,15) obsahuje zprávu o- zlatonosných horách Krkonošských „od jednoho znamenitého Vlacha, který tam znamenité a veliké zboží vynašel a k bohatství přišel, po sobě tuto zprávu zanechaje, jaké poznamenání činil, vedle kterých by se

15) Vědomost o horách Krkono[š]skýcli jest napsána na 1 až 9 straně sešitu, na jehož stranách 10 -a 11 jest zaklínání zbraně střelné aneb sečné a na str. 11 návod na chycení kuny. Tento rukopis i ostatní rukopisy, v této rozpravě uvedené, jsou ve sbírce D-ra. K. V. Adámka v Hlinsku.