str. 307

a jít k S[va]tému Petru a potoim za Per stein na 14 míle zdélí, tam najde bláto jako bažinu k vymejvání zlatých zrníček jako hrách, může ten marast neb tu louži oidkopati, když jest suchý rok, potom na prostředek vpravo* na vrch jiti, tam najde z tří loket vejše padající vodu a po- druhé straně v mechu rum, vezme toho rumu, převede tu vodu jinam, vyzdvihne 'dole v tom spádu bylinu nahoru z vody, proláme se vodou do* díry, maje světlo, a, aby nezhaslo, rozkřese, tam nalezne všelijaké nádobí, hrnce, motyky, svíčky i zlato hotové „na všechny strany". U toho Krkonoše jest nějaká louka, která není hranatá ani okrouhlá, tu jest mnoho rubínového zlata." Nejlépe prý jest dělati „na veliký pátek aneb také křížové dny a mezi s[va]tým Duchem ten celý týden až do soboty a tak vstane zlý duch, všeliké poklady se dobývati mohou". Nutno pak takové hory, které jsou posedlé, odželmati modlením Otčenáše a jiných modliteb, jež zpráva neuvádí.

V lidovém podání jsou zachovány mnohé zprávy o citováni čertů, o černokněžnických knížkách i o hledání pokladů a rady, jak opatrně nutno se chovali při tomto hledání, jaké nehody stihly hledající, kteří se neřídili správně černokněžnickými knížkami, a jakou moc má majitel takové knížky.16)

Takové knížky17) a zápisy jsou zajímavou a důležitou pomůckou pro vyšetření rozmanitých a různorodých vlivů, jež

16) O zaklínání a zažehnávání na Hlinecku viz Dr. K. V. Adámka spisy „Lid na Hlinecku" (Soupis lidových památek v království Českém, díl I.) a „O léčení lidovém" (Lidové rozpravy lékařské, řada V., sešit 1).
17) K ochraně proti zlým duchům byly tištěny rozmanité modlitby a pověrečná žehnání, na .př. v Berlíně byl vytisknut svazek českých modliteb, rozdělený ve 4 díly se zvláštními titulními listy:
„Oběť před Bobem aneb: Modlitby katolické [k] pravému vž.jwánj gak ráno, tak v wečer, též ipři Mssi a swaté zpowědi, s ginými pobožnými modlitbami. Wytisetěna w Berljně (1 až 50 strana),
Pobožné a dobře ekussené S. Požehnání, na wodě a na zemi, proti wssem nepřátelům gak w bitwach tak na cestách. Z rozličných uobožných a horliwých kněh vybrané. Wytisstěné w Berljně (51 až 10Ó strana),
Düchownj Sstjt, pro dussi y pro tělo, w nebezpečenetwj wed y za dobré při sobě nosyt. Kdež gsau mocné Požehnánj a modlitby, djlem zgewené a od cýrkwe katolické s mnohými odpustky obdařené, od swattosti Papežské, Urbana VIII. potwrzené. Z rozličných pobožných a horliwych kněh wybrane {101 až 152 strana),
Buchown.j Stráž, kdežto sy může každau hodinu gednoho swalého Patrona vywoiit. Přitormž modlitba k sw. Krysstoffu a sw. Koruně, a mnohé giné mocné Požehnánj. Z rozličných pobožných a horliwých kněh wybrane. Wytisetěna w Berljně" (153 až 202 strana).
Knížka tato byla opisována. Mám kromě jejího výtisku ve své shírce též tyto modlitby, „vypsané v Hlinsku u Františka X. Josefa Moučky R. 1841."
V těchto knížkách jest na př. proti pokušení zlým duchem požehnání sv. Antonína Paduanského, přišlé králi portugalskému, modlitby proti nepřátelům, proti střelám a jiné, jež jsou smutným pomníkem kulturního úpadku XVIII, věku, nicméně zajímavými dokladem pro studium vzniku a vývoje některých pověr lidových.