Literatura.

Srpske národne pripovetke. Kniga I. Uredio. Veseliu Čajkano vie. (Srpski etnograf ski zborník. Kn. XLI.) Beo-grad-Zemun, 1927, str. XIV. a 638.

Jest to zajisté největší a nejlepší sbírka srbských pohádek, vyhovující zcela nejpřísnějším požadavkům, které klademe na irablikace lidových tradic. Zakládá se na rukopisných sbírkách, které se během let nashromáždily v archive národopisné sekce srbské akademie věd. Sbírka čítá 212 čísel, a jest to poměrně nevelký výběr z 29 rukopisných sbírek, které obsahují 1636 povídek nejrozmanitějšího druhu. Vydavatel učinil z nich velmi přísný výběr. Jak viděti, jest tu vytištěna toliko osmina všeho sebraného materiálu. A sice vyloučil, jak praví v předmluvě, ostatní, že nebyly dosti pěkné, aneb že neposkytovaly folklorního zájmu, aneb že byly frivolní. Pro akademické vydání by se snad mohl připouštěti v posledním ohledu posudek do jisté míry méně přísný. Bývají právě povídky toho druhu velmi charakteristické pro lidovou tvorbu, i pro lidovou psyche. Horší jest jiná poznámka, svědčící, jak těžkou práci byl nucen redaktor konati při vydání této knihy. Jednak zápisy byly namnoze hodně nedostatečné, i vnějším svým rázem málo zachované, a nad to mnozí posílali akademii jako svoje zápisy přepisy, aneb jen nepatrně přepracované povídky již dříve po různých časopisech vytištěné.

Vydavatel roztřídil materiál, jak praví v předmluvě, podle systému od Antti Aarne provedeného v jeho známém díle. U každé jednotlivé povídky jest udáno, ze které sbírky jest převzata. Ale není vzat při tom ohled na to, odkud, z kterého kraje pochází. To jest moment velmi důležitý, a čtenář jest nucen při každé nahlížeti do vydavatelova přehledu rukopisných jsbí-ľek, aby si to doplnil. Jest dosti značný rozdíl i v stylistickém rázu mezi povídkami, pocházejícími z krajů chrvatských a povídkami z Bosny, ze Srbska a j. Proto jsme při svých následujících poznámkách k jednotlivým číslům to doplnili. Dobrá polovice všech těchto sbírek pochází ze .Srbska, a ty jsou celkem nej četnější, jen v okr. Kruševském bylo zapsáno na 1100 povídek, ovšem téměř šmiahem kratičkých, a valnou částí takých, které vydavatel označil jako frivolní. Počtem jest velmi málo zastoupena Bosna i Hercegovina, celkem 4 sbírky, ze kterých jen jediná jest bohatší, 59 čísel. Daleko bohatší jsou sbírky z krajů chrvatských, krajů nad Kupou, jižně od Kar-lovce a z Bělovar-križevského kraje, celkem 164 čísel. Jediná